Колишній Президент України Леонід КРАВЧУК вважає порушення кримінальної справи проти свого наступника Леоніда КУЧМИ спробою нинішнього Президента Віктора ЯНУКОВИЧА розпочати демонтаж кланово-олігархічної системи.

Про це він сказав у інтерв’ю “Українській правді”.

Л.КРАВЧУК зазначив, що не вірить у правдивість тези, що справа проти Л.КУЧМИ – це помста В.ЯНУКОВИЧА за те, що Л.КУЧМА не розігнав Майдан-2004 і не зробив його Президентом. “Я в це не вірю. Я був на нараді у Конча-Заспі, коли в листопаді 2004 року вирішувалося питання щодо Майдану. Віктор Федорович, одержавши рішення ЦВК про обрання Президентом, офіційно на засіданні сказав: "Мені потрібно вже заступати в посаду". На що КУЧМА відповів, що треба спочатку пройти всі процедури по закону, оприлюднити рішення Центрвиборчкому, і тільки після цього воно набуде сили. На це дійсно Віктор Федорович сказав: "В країні має бути порядок, і якщо ЦВК оголосила Президента, то нинішня влада має забезпечити виконання цього рішення". Тобто він сказав, з моєї точки зору, правильно. Але ситуація була дуже складна...”, – розповів Л.КРАВЧУК.

Відео дня

Він додав, що ця розмова відбувалась “на підвищених тонах”. “КУЧМА сказав: "Я не буду давати директиву застосовувати силу. Але якщо ти вже обраний Президентом, і поки є прем’єр-міністром - дій!", – переповів Л.КРАВЧУК.

Відповідаючи на запитання, що все ж таки В.ЯНУКОВИЧ міг “затаїти зло на КУЧМУ”, Л.КРАВЧУК сказав: “Я не думаю, що ЯНУКОВИЧ – така недалекоглядна й недосвідчена людина, що він може затаїти на КУЧМУ зло. Моя теорія полягає ось у чому. Згадайте, як прийшов ГОРБАЧОВ і розпочав перебудову. Минув якийсь час, я пам’ятаю, ми стоїмо з ГОРБАЧОВИМ в його кабінеті, він мені каже: "Как вы считаете, почему перестройка не идет?". Я кажу: "Михайло Сергійович, поки ми не зламаємо систему, система з’їсть все, що ви зробите". От і я сприйняв цей акт по відношенню до КУЧМИ як спробу ЯНУКОВИЧА розпочати демонтаж кланово-олігархічної системи, яку за 20 років створили в Україні. Ви слухали плівки МЕЛЬНИЧЕНКА? Хіба там ідеться тільки про Гонгадзе? Якщо визнали їх автентичність, то подивіться - сьогодні на високих посадах перебуває дуже багато фігурантів записів. Вони рекомендували КУЧМІ, як збирати гроші, або як забирати акції...”, – сказав Л.КРАВЧУК.

“Я поставлю себе на місце ЯНУКОВИЧА - мені треба цих людей позбутися, плівки визнаються дійсними, я запрошую до себе кожного із них і кажу: "Сам підеш у відставку, як роблять на Заході?", – додав він.

Відповідаючи на питання, кого саме хоче позбутися В.ЯНУКОВИЧ, адже на плівках фігурують і прем’єр-міністр Микола АЗАРОВ, і голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН, Л.КРАВЧУК нагадав: “Там на плівках чути голоси десятків людей. Але я не знаю, чи хоче ЯНУКОВИЧ позбутися АЗАРОВА. На мою думку, АЗАРОВ – прекрасний економіст”.