Долар США до 2025 року втратить монополію в глобальній фінансовій системі, яка на той час стане мультивалютною. Такий прогноз подається в доповіді Світового банку "Горизонти глобального розвитку 2011 - Мультиполярний світ: Глобальна економіка".

За найбільш імовірним сценарієм, на той часу в світі складеться мультивалютна система, в центрі якої будуть долар США, євро і юань, пише РосБізнесКонсалтинг з посиланням на авторів доповіді.

При цьому більша частина країн, що розвиваються, особливо найбідніші, продовжать використовувати в своїх зовнішньоторговельних операціях зарубіжні валюти, а їх національні валюти будуть чутливі до курсових коливань відповідно до обстановки на міжнародному валютному ринку, зазначають експерти банку.

Відео дня

Фахівці кредитної організації також вважають, що на 2025 рік шість провідних економік світу з-поміж тих, які розвиваються: Бразилія, Росія, Індія, Китай, Індонезія і Південна Корея, - забезпечуватимуть більше половини зростання глобального ВВП. Мірою зсуву світових економічних полюсів зовнішньоекономічні фінансові потоки цієї шістки сприятимуть зростанню бідних економік, йдеться в доповіді.

Незважаючи на весь зростаючий вплив країн, що розвиваються, експерти банку вказують на необхідність проведення в цих державах структурних реформ для підтримки темпів збільшення ВВП і рівня внутрішнього попиту.

За прогнозом банку, зростання всіх економік світу, що розвиваються, з 2011 по 2025 рік становитиме в середньому близько 4,7% за рік, а зростання ВВП розвинених країн - 2,3% в рік; провідні позиції серед останньої групи займатимуть Японія, Великобританія і США.