Володимир Олійник

Засудження колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища України Георгія Філіпчука до трьох років позбавлення волі за перевищення службових повноважень має стати пересторогою всім чиновникам.

Про це йдеться у переданому УНІАН коментарі народного депутата від Партії регіонів, першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Олійника з приводу рішення Солом’янського райсуду Києва, за яким Г.Філіпчука було засуджено за перевищення влади і посадових повноважень під час укладення угоди з юридичною фірмою про надання Мінприроди консультацій під час розгляду спору в міжнародних юридичних інституціях з приводу розірвання угоди, укладеної між урядом і компанією Vanco International ltd. про розробку шельфу Чорного моря.

«Відповідно до вимог статті 19 Конституції України, встановлюється правовий порядок у державі – ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством, а органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Так от, у даному випадку відбулося перевищення службових повноважень, і суд встановив цей факт та дав йому правову оцінку, визнаючи колишнього міністра винним», - пояснив В.Олійник.

Відео дня

«Це ще раз свідчить про те, що ті, хто перебувають на високих посадах, завжди мають пам’ятати: не можна перевищувати повноваження і не можна самочинно привласнювати собі повноваження, не передбачені законом», - наголосив народний депутат.

В.Олійник також зауважив, що в даному випадку перевищення службових повноважень колишнім міністром екології призвело до збитків державі. «Дії колишнього міністра призвели до того, що державі були нанесені збитки, були порушені національні інтереси», - заявив він.

Парламентарій нагадав, що стаття 365 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання за перевищення службових повноважень і за якою був засуджений колишній міністр, служить пересторогою для всіх осіб, які працюють в органах влади.

«Коли представники опозиції вимагали позбавитися цієї статті, вони не врахували того факту, що всі соціологічні дані свідчили, – не можна виключати цю статтю, вона є пересторогою для всіх, хто при владі. І дане судове рішення є дуже показовим уроком для всіх колишніх, нинішніх та майбутніх чиновників: не можна перевищувати повноваження, бо це є порушенням закону, це завжди буде бити по національних інтересах і завжди буде каратися відповідно до закону», - резюмував В.Олійник.