У МЗС Білорусі вручили ноту українському послу / фото ua.depositphotos.com

До Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь викликали посла України Ігоря Кизима і вручили ноту у зв’язку з указом президента Володимира Зеленського про заходи щодо залучення ІТ-фахівців з Білорусі.

Про це повідомляється на сайті зовнішньополітичного відомства.

У ноті білоруська сторона висловлює заклопотаність указом президента України «Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь». «Зазначений правовий акт не можна трактувати по-іншому, як явно недружній і дискримінаційний крок української сторони, який межує з втручанням у внутрішні справи Республіки Білорусь. Ухвалення вищезазначеної указу підриває довіру в двосторонніх відносинах і йде врозріз з положеннями Договору про дружбу, добросусідство і співробітництво між Україною і Республікою Білорусь, а також міжурядових угод про торговельно-економічне співробітництво, про безвізові поїздки громадян і про трудову діяльність і соціальний захист громадян Республіки Білорусь і України, які працюють за межами своїх держав», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУкраїна спростила видачу посвідок на тимчасове проживання для білоруських ІТ-фахівців

У зв'язку з цим у МЗС Білорусі наполегливо рекомендують українській стороні вжити заходів щодо дотримання взятих на себе договірних зобов'язань у відносинах з Білоруссю. «Щиро не бажаючи завдати шкоди дружнім зв'язкам з українським народом, білоруська сторона не має наміру переходити «червоні лінії» у відносинах з Україною, але залишає за собою право на застосування, в разі виправданої необхідності, заходів у відповідь щодо захисту національних інтересів відповідно до міжнародних норм», - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

Україна чекає на білоруських "айтішників":

  • 4 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав указ про заходи щодо залучення ІТ-фахівців з Білорусі.
  • Згідно з указом, Кабінет міністрів має продовжити до 180 днів на рік строк тимчасового перебування на території України громадян Білорусі. Це стосується підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, зокрема фахівців у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, та членів їхніх сімей.
  • Уряд має запровадити пілотний проект щодо спрощеного оформлення посвідок на тимчасове проживання для цих категорій громадян Білорусі. При цьому необхідно передбачити можливість скорочення до трьох днів строків для отримання таких документів без необхідності додаткового виїзду за межі української території.
  • Окремо уряд повинен оптимізувати порядок одержання дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства для працевлаштування громадян Білорусі, які є висококваліфікованими ІТ-спеціалістами. Для цього пропонується скоротити до п'яти днів строк надання такого дозволу та передбачити можливість його одержання за принципом мовчазної згоди.