Страви з гарбуза / фото ua.depositphotos.com

Гарбуз - це ціле джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Варений і запечений гарбуз прекрасно засвоюється організмом. Цей овоч дуже низькокалорійний, але при цьому ситний і смачний. Багатий смак гарбуза дозволяє використовувати його в найрізноманітніших стравах, як солодких, так і солоних.

Гарбузова каша з пшоном

Гарбузова каша рецепт / фото ua.depositphotos.com
  • Гарбуз - 500 г.
  • Пшоно - 200 г.
  • Молоко - 2 склянки.
  • Вода - 1 стакан.
  • Цукор - 1.5 ст. л.
  • Вершкове масло - 1 ст. л.
  • Сіль за смаком.

Гарбуз очистити від шкірки і крупно нарізати. Покласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння і варити 15 хвилин. Молоко сильно нагріти, але не кип'ятити. Пшоно промити 3 рази. 

Гарбуз потовкти товкачем і посолити, додати гаряче молоко і пшоно і добре перемішати. Поставити на плиту. Після закипання всипати цукор і варити до готовності пшона на маленькому вогні, помішуючи. Подавати з маслом.

Відео дня

У гарбузову кашу можна додати за смаком шкірку апельсина, банан, яблуко, родзинки, корицю або горіхи.

Гарбузовий суп-пюре з грінками і куркою

Гарбузовий суп рецепт / фото ua.depositphotos.com
  • Гарбуз - 1.5 кг.
  • Картопля - 4 шт.
  • Куряче філе - 300 г.
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Вершки - 0.5 склянки.
  • Приправа каррі - 1 ч. л.
  • Половинка білого батона.
  • Часник - 2 зубчики.
  • Сіль, перець за смаком.

Гарбуз очистити від насіння і шкірки, крупно нарізати. Картоплю нарізати кубиками, моркву натерти на тертці, часник і цибулю дрібно покришити.

Читайте такожСоковите овочеве рагу: як приготувати смачну стравуВідварити курку у воді до готовності. Вийняти м'ясо, а курячий бульйон залишити в каструлі. У розігрітій сковороді обсмажити цибулю до золотистого кольору, додати моркву і часник. Висипати овочі в каструлю з бульйоном. Гарбуз трохи обсмажити на сковороді до м'якості і також всипати в бульйон разом з картоплею. Всі овочі повинні бути ледь покриті водою. Варити їх 30-40 хвилин на маленькому вогні до м'якості картоплі. 

Куряче м'ясо нарізати шматками і додати в суп. Гарячий суп подрібнити блендером до стану пюре. Влити вершки, посолити, додати спеції каррі. Перемішати до однорідності і кип'ятити суп 5 хвилин. Подавати з підсмаженими грінками з білого батона.

Гарбузовий гарнір з картоплею і овочами

  • Невеликий гарбуз - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Часник - 1 зубчик.
  • Велика цибулина - 1 шт.
  • Картопля-3 шт.
  • Вершкове масло для смаження.


Читайте такожЯк приготувати чізкейк: покроковий рецептГарбуз і картоплю почистити і нарізати однаковими невеликими кубиками. Моркву нарізати маленькими кубиками або півкільцями. Цибулю і часник дрібно порубати. На розігрітій сковорідці з вершковим маслом обсмажити часник до золотистого кольору, потім додати цибулю і смажити 3-4 хвилини. Додати моркву і смажити ще кілька хвилин. Покласти в сковорідку картоплю і гарбуз і смажити ще 25-30 хвилин до готовності овочів.

Такий гарнір можна подавати до м'яса або овочів або як самостійне блюдо. Як спеції можна використовувати мускатний горіх, прованські трави або хмелі-сунелі.

Гарбузові кекси з горіхами і корицею

Гарбузовий кекс рецепти / фото ua.depositphotos.com
  • Гарбуз - 300 г.
  • Горіхи волоські - 50 г.
  • Цукор - 150 г.
  • Борошно - 150 г.
  • Олія рослинна - 50 мл.
  • Яйце - 1 шт.
  • Розпушувач - 1 ч. ложка.
  • Кориця мелена - за смаком.
  • Цукрова пудра - 1 ст. ложка.
  • Вода - 50 мл.

Волоські горіхи обсмажити 5 хвилин на середньому вогні, почистити від шкірки і остудити. Гарбуз нарізати кубиками, висипати в каструлю, залити водою і варити 20 хвилин до готовності. Подрібнити в пюре блендером, остудити.

 Читайте такожНіжно-соковитий м'ясний пиріг: як приготувати смачну випічкуУ чашу всипати цукор, корицю, 150 г пюре з гарбуза і рослинну олію. Перемішати до однорідності. Вбити яйце і перемішати. В іншому посуді просіяти борошно, подрібнити горіхи і додати розпушувач, перемішати. З'єднати і змішати обидві маси. 

Форму для випічки змастити маслом і вилити тісто. Випікати 50 хвилин при температурі 180 градусів. Ви можете приготувати один великий кекс або розділити тісто на маленькі формочки.

Гарбузове рагу з рисом

Гарбузове рагу рецепт / фото ua.depositphotos.com
  • Білий довгозернистий рис - 1 ст.
  • Гарбуз - 250 г.
  • Часник - 3 зубчики.
  • Куркума - 0.5 ч. л.
  • Соняшникова олія для смаження.
  • Кінза або петрушка для прикраси.

Гарбуз почистити і нарізати невеликими шматочками. Дрібно порізати часник. Смажити часник помішуючи на рослинній олії 2 хвилини. Додайте гарбуз і смажте ще 5 хвилин до м'якості. Перекладіть в каструлю, додайте промитий рис, всипте куркуму, посоліть. Залийте водою і варіть 25 хвилин. 

Подавайте до столу в гарячому вигляді, прикрасивши подрібненою кінзою.