Вчені знайшли загублений в космосі модуль з "Аполлона 10" / Flickr/mark6mauno

Команда астрономів стверджує, що визначила місце розташування втраченого модуля для посадки на Місяці з місії "Аполлон 10", яка вважалася генеральною репетицією першого в історії польоту людей на супутник Землі.

За два місяці до того, як Ніл Армстронг і Базз Олдрін ступили на місячну поверхню в червні 1969 року, астронавті Томас Стафорд і Юджин Кернан пролетіли в модулі під назвою "Снупі" на висоті 15 кілометрів над поверхнею супутника, пише Newsweek. Коли маневр був виконаний, астронавти повернулися до командного модуля "Чарлі Браун", щоб провести повторне стикування. Після цього місячний модуль був відчеплений у космосі.

Читайте такожThe Guardian: Ніл Армстронг міг не стати першою людиною на Місяці

Відео дня

З того часу місце розташування "Снупі" було загадкою. Однак, тепер група вчених на чолі з астрономом Ніком Хоусом стверджує, що "з 98%-ю впевненістю" виявили в космосі старий модуль NASA.

В 2011 році Хоус і його команда запустили проект, націлений знайти "Снупі", названого на честь песика з однойменного мультфільму. Хоча дослідники від самого початку розуміли, що вірогідність успіху дуже мізерна. Впродовж наступних років вони збирали і аналізували терабайти даних, зібраних під час різних досліджень.

Читайте такожNewsweek: Китай може хоч сьогодні збудувати базу на Місяці

Разом з тим, дослідники обережно зауважують, що вони не можуть бути впевнені у тому, що знайшли саме "Снупі".

"Поки хтось не наблизиться до нього і не збере детальний профайл, ми не можемо бути абсолютно впевнені", - сказав Хоус, додавши, що для повного підтвердження доведеться зачекати ще кілька років.