Ілюстрація / REUTERS

Сайт 8chan, який раніше на Заході заблокували через публікацію маніфестів організаторами терактів, відновив роботу завдяки технічній підтримці російських хостингів.

Зараз він має нову назву. Про це повідомляє Vice.

Читайте такожХакери зламали смартфони чиновників з 20 країн через уразливість у WhatsApp - ЗМІ

Відео дня

На сайті 8chan було опубліковано щонайменше три відомі маніфести. Зокрема, у березні 2019 року на порталі розмістив текст «Велике заміщення» (The Great Replacement) Брентон Таррант, який розстріляв 51 людину в мечеті Нової Зеландії.

Крім того, свій маніфест також опублікував Джон Ернест, який відкрив стрілянину у каліфорнійській синагозі у квітні 2019 року. У серпні 2019-го на 8chan з’явився маніфест із заголовком «Незручна правда» (The Inconvenient Truth). Після цього 21-річний Патрік Крузіус розстріляв 20 осіб в американському Ель-Пасо.

Невдовзі хостинг Cloudflare відмовив обслуговувати сайт, пояснивши це тим, що сайт «відмовляється модерувати свою наповнену ненавистю спільноту».

З початку жовтня іміджборд сайту обслуговувала по черзі низка російських хостингових компаній. Зараз його обслуговує «Медіа Ленд». Нові власники сайту поки не поспішають модерувати вміст. При цьому його послугами користуються й інші нелегальні ресурси, зокрема сайти для крадіжки даних кредиток й інші фішингові сервіси.

Як повідомляв УНІАН, міжнародний розробник антивірусного програмного забезпечення – словацька компанія ESET виявила нові кібератаки, що дозволяють красти віртуальну валюту в мережевих іграх.