Вчені записали "пісню" Землі під ударом сонячної бурі / ТСН

Удар бурі на Сонці по магнітному полю Землі став причиною виникнення моторошної «пісні». І вченим вдалося її записати. Проаналізувавши дані з космічного апарата Cluster, який належить Європейській космічній агенції, дослідники виявили, що сонячна буря «глибоко модифікує» простір одразу під магнітним полем.

Це відкриття може допомогти знайти способи пом’якшити потенційний нищівний вплив, — пише Newsweek. Сонце постійно випромінює потік заряджених частинок, який називають сонячним вітром. Земля захищена від нього магнітним полем. Воно не дозволяє частинкам проникати в атмосферу.

Читайте такожНа Землю обрушилася потужна магнітна буря

Відео дня

Однак, вибухи на поверхні зірки може спричинити велетенські хмари заряджених частинок і радіації. Якщо вони будуть скеровані в напрямку Землі, їхній удар може вивести з ладу супутникові системи, спричинити знеструмлення й вплинути на системи GPS.

Вважається, що потужна буря на Сонці сьогодні може завдати людству збитків на трильйони доларів. Розуміння, що саме відбувається під час ударів сонячної бурі, може допомогти розробити стратегії з пом’якшення наслідків.

Читайте такожСонце сколихнуло всю систему міжпланетною «ударною» хвилею

В дослідженні, опублікованому в журналі Geophysical research Letters, команда дослідників на чолі з Люсіль Турк з Університету Гельсінкі використала дані місії Cluster. Вони виявили, що її орбітальні апарати в період з 2001 до 2005 року пережили шість сонячних бур і записали магнітні хвилі, утворені в регіоні, де часточки з  Сонця зіштовхуються із Землею. Ці хвилі були переведені в частоти, які люди здатні чути. Таким чином, з’явилася химерна «пісня» магнітного поля Землі.