Цариця Нефертіті була матір'ю Тутанхамона /  Фото: Вікіпедія

У гробниці єгипетського фараона Тутанхамона в Долині Царів виявили приховану камеру, яка може бути місцем упокоєння його матері, цариці Нефертіті. Вона є однією з найвідоміших жінок Стародавнього Єгипту.

Читайте такожВчені знайшли печеру з похованням неандертальця (фото)

Нефертіті правила країною в 1353-1336 роках до нашої ери. Місце її поховання досі не знайдено, повідомляють Діалоги із посиланням на The Daily Mail.

Відео дня

Археологи, обстежуючи гробницю, використовували георадар, щоб не пошкодити тендітні стіни. Прилад вказав, що в кількох метрах від кімнати, де лежала мумія фараона, є коридори, які ведуть в приміщення шириною приблизно 9,5 метрів і висотою 180 см.

Вчені давно припускали, що Тутанхамон і Нефертіті були поховані поруч. Цариця за життя мала величезний вплив, і її останнім притулком повинна була стати саме Долина Царів.

Крім того, гробниця Тутанхамона занадто мала для фараона. На думку археологів, деякі її приміщення були замуровані, і їх досі не вдалося відкрити. Можливо, в одному з них і знаходиться мумія правительки.

Георадар не показав, чи пов’язано загадкове приміщення з могилою Тутанхамона. Але вони розташовані на одній глибині, так що, ймовірно, їх прорили в один час.

Нагадаємо, поховання Тутанхамона виявили в 1922 році. Це відкриття викликало сенсацію і до сих пір вважається одним з найбільших в єгиптології. Але багато експертів вважають, що керівник експедиції Говард Картер не дуже добре впорався зі своїм завданням – захоплений вивезенням золотих скарбів, він не досліджував всі приміщення до кінця і міг «прогледіти» іншу сенсацію.

Дослідження за допомогою георадара, за словами єгиптологів, не надто надійні, але це – єдиний спосіб дізнатися приховані таємниці гробниці, не свердлячи історичні стіни. Вчені мають намір продовжувати роботу і розкрити нові таємниці древніх фараонів.