Фото: REUTERS

Провідний єгипетський археолог Захі Хавасс заявив, що близький до розгадки таємниці смерті фараона Тутанхамона.

Про це повідомляє The Sun.

Хлопчик помер понад 3 тисяч років тому у віці 19 років й, очевидно, мав зараження крові через поламану ногу після аварії з колісницею.

Відео дня

Тутанхамон – найвідоміший з фараонів Єгипту, але експерти витратили десятиріччя на розкриття причин його смерті.

Уламки кістки, знайдені у черепі, свідчать, що його вбили. Водночас поламана нога натякає на те, що смерть дитини була нещасним випадком.

Читайте такожВчені зробили відкриття, яке докорінно змінює уявлення про полювання первісних людей на мамонта

Захі Хавасс каже, що вірить у ймовірність саме другої версії. Науковець заявив, що його команда використала новий прилад для дослідження тіла молодого фараона.

Зокрема, спеціалісти просканували ДНК Тутанхамона і дізналися про перебіг усіх генетичних захворювань. Відомо, що хлопчина народився з вадами зовнішності, оскільки його батьками були рідні брат та сестра.

Крім того, король Тут мав надзвичайно довгі кінцівки, що можна пояснити синдромом Марфана – генетичне порушення розвитку сполучної тканини.

"Ми також знаємо, що у нього був перелом лівої ноги після нещасного випадку з колісницею, що стався за 2 дні до його смерті. Завдяки цьому приладу ми дізналися, чи мав Тут інфекцію. Якщо в нього вона була – це підтвердить тезу, що він загинув унаслідок нещасного випадку", – сказав доктор Хавасс.

Результати дослідження він обіцяє оприлюднити у 2020 році.

У 2005 році група вчених уперше припустила, що у фараона була смертельна травма ноги, пов’язана з аварією на колісниці. У 2013 році археологи заявили, що удар розламав його таз й стегна. Деякі з фахівців вважають, що Тута вбили важким предметом по голові. Водночас останні аналізи підтверджують, що травми були посмертними – ймовірно, під час бальзамування.