Коливання кількості плям на диску Сонця – найпомітніший прояв циклу активності світила / фото NASA

Експерти з космічної погоди з NASA та американського метеорологічного агентства NOAA оголосили про початок нового 11-річного циклу сонячної активності.

Читайте такожАстрофізики підтвердили наявність океану під поверхнею карликової планети ЦерераЦе 25 цикл за рахунком з 1749 року, коли було розпочато відлік числа сонячних плям, передає агентство NASA.

Відзначається, що коливання кількості плям на диску Сонця – це найпомітніший прояв циклу активності світила. Самі плями люди помічали з давніх-давен, астрономи почали їх регулярно спостерігати в XVI столітті, але тільки в 1843 році Рудольф Вольф відкрив 11-річний цикл. Він зміг відновити цю циклічну послідовність до середини XVIII століття, до 1749 року, коли почався цикл, якому було присвоєно номер 1.

Відео дня

Поява плям - зон з дуже сильними магнітними полями, які виглядають темнішими - пов'язано з «горизонтальною» компонентою сонячного магнітного поля.

Велика кількість сонячних плям супроводжується іншими проявами сонячної активності: рентгенівськими спалахами, корональними викидами маси, корональними дірами.

Вас також можуть зацікавити новини