Єпіфаній припустив, що спершу ПЦУ визнають православні церкви грецької традиції \ фото УНІАН

Відразу після того, як Вселенський патріархат надасть томос про автокефалію Православну церкву України (ПЦУ) визнають православні церкви грецької традиції, а потім, поступово, і всі інші.

Читайте такожЕпіфаній: вірю, що через рік ми отримаємо єдину сильну помісну ПЦУ

Таку думку висловив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв'ю "Німецькій хвилі". "Отримання Томосу від матері-церкви Константинопольської - це вже є першим кроком до визнання іншими помісними православними церквами. Це є визнанням вже першою помісною православною церквою. Звичайно, в першу чергу визнають церкви грецької традиції. Ми віримо в це. Але всі (православні церкви - ред.) говорять про те, що після офіційного визнання,після вручення Томосу ми дамо відповідь на питання - коли ми зможемо вас визнати як незалежну церкву", - заявив Епіфаній.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України, який 6 січня 2019 року отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

Довідка УНІАН. До грецьких православних церков традиційно відносяться чотири стародавні церкви: Константинопольська православна церква, Александрійська православна церква, Єрусалимська православна Церква, Антіохійська православна церква, що нині не пов'язана з грецьким православ'ям мовно та етнічно - абсолютна більшість її вірян, священиків та єпископів араби і ліванці. Також до церков грецької традиції належать національні грецькі автокефальні церкви: Елладська православна церква, Кіпрська православна церква. До цього списку також можна додати автокефальну Албанську православну церкву, оскільки в ній дуже сильні грецькі традиції і вона в даний момент очолюється архієпископом-греком.