Суд відпустив з-за ґрат суддю Чорнобука / ombudsman.gov.ua

Київський апеляційний суд скасував ухвалу Голосіївського районного суду м. Києва, якою було продовжено строк тримання під вартою колишнього голови Апеляційного суду АР Крим Валерія Чорнобука, та звільнив його з-під варти.

Як повідомляє прес-служба прокуратури АР Крим, позиція захисту ґрунтувалася на тому, що підозрюваний є чинним суддею, оскільки 29 листопада 2018 року Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду визнав протиправним та скасував постанову Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року «Про звільнення судді».

Читайте такожСкандального суддю Глуханчука можуть залишити на посаді

Відео дня

«Згідно із законом «Про судоустрій і статус суддів» скасування постанови ВР України «Про звільнення судді» не є підставою для відновлення на посаді судді, тобто особа не набула статусу судді, тому вирішення питання щодо звільнення особи з посади судді, у відповідності до чинного законодавства, відноситься виключно до повноважень Вищої ради правосуддя. Аналогічна позиція висловлена Верховним судом", - наголосили в прокуратурі.

Як повідомляв УНІАН, 3 листопада правоохоронці затримали Чорнобука, який перебував у розшуку за підозрою у вчиненні державної зради на посаді голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим. Чорнобук обіймав цю посаду з грудня 2011 року по липень 2014 року, а з липня 2014 року був суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області.

5 листопада Голосіївський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Наприкінці листопада Верховний суд ухвалив рішення визнати протиправною та скасувати постанову Верховної Ради від 29 вересня 2016 року №1621-VІІІ "Про звільнення судді", якою Чорнобука було звільнено з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв'язку з порушенням присяги судді.

У Верховному суді наголошують, що його рішення не є підставою для поновлення Чорнобука на посаді.