Стало відомо про ще одного фігуранта одеської справи про привласнення речдоказів / УНІАН

Правоохоронці розшукують підозрюваного в привласненні контрафактних сигарет на 50 млн грн Костянтина Гейка, який був заступником екс-начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Дмитра Головіна, затриманого сьогодні у цій же справі.

Читайте такожОчільник Одеської поліції йде у відставку

Це випливає з повідомлення прес-служби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Відео дня

«Вживаються заходи щодо встановлення місцезнаходження заступника керівника ГУ НП», - сказано в повідомленні. У ньому уточнюється, що згаданому поліцейському також повідомлено про підозру, але в порядку, передбаченому КПК України для вручення подібних повідомлень особам, що переховуються від слідства.

Як зазначається, в четвер, крім Головіна, затримана особа, наближена до керівництва поліцейського главку, яка забезпечувала документальне оформлення та фактичне переміщення сигарет між складськими приміщеннями.

За даними прес-служби, кільком особам повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 КК України - «Заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, скоєне за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах».

Зокрема, як з'ясувало слідство, 11 листопада 2017 року група осіб за попередньою змовою з працівниками правоохоронних органів ввезла на територію України - в зону діяльності митного поста «Одеса-центральний» Одеської митниці ДФС - сім контейнерів із тютюновими виробами.

Надалі працівниками ГПУ зазначені тютюнові вироби були вилучені в ході обшуку морського терміналу й поміщені на зберігання на склад, що знаходився в Одесі.

У серпні 2018 року кримінальне провадження було передано в органи Національної поліції Одеської області для подальшого розслідування.

У САП зазначають, що керівництво поліцейського главку дало вказівку про переміщення сигарет для подальшого зберігання на склади приватних структур, із керівниками яких колишній начальник ГУ НП і його заступник вступили в злочинну змову.

Це переміщення на приватні склади було зроблено на «формальній підставі» - договору про зберігання речових доказів, підписаного згаданим заступником Головіна.

«Надалі за вказівкою керівника ГУ НП тютюнові вироби були переміщені для зберігання на склади приватних структур, з керівниками яких підозрювані вступили в злочинну змову. Фактично тютюнові вироби вивезли зі складу, де вони зберігалися, й перемістили на інший склад, вказаний керівництвом ГУ НП, звідки вони через короткий проміжок часу зникли», - повідомила прес-служба.

Також встановлено, що керівник підприємства, якому були передані тютюнові вироби, зараз переховується за кордоном.

Під час слідства детективами встановлено, що подібне вилучення високоліквідних товарів і подальша їх передача на зберігання - поширена схема ввезення нерозмитнених товарів в Україну, яка закінчується, як правило, «знищенням на підставі постанови суду» відповідних товарів або їх «втратою».

Зараз розслідування триває. Прокурорами САП спільно з детективами НАБУ підготовлено клопотання про застосування стосовно підозрюваних запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 липня, в Одесі затримали колишнього начальника Головного управління Нацполіції в Одеській області Дмитра Головіна, який разом з іншими особами, зокрема своїм екс-заступником, підозрюється в привласненні контрафактних сигарет на 50 млн грн.