У квартирах у городян не більше +12 \ фото УНІАН

Надзвичайна ситуація склалася в Кіровоградській області, оскільки жителі 50-тисячного Світловодська досі сидять без тепла в будинках. Через борги за газ там довго не могли розпочати опалювальний сезон, а коли котельні запрацювали, почали рватися труби.

Читайте такожПівміста без тепла: у Кропивницькому шукають невідомих копачів, які пошкодили трубу (відео)

Температура у квартирах не перевищує 12 градусів, дитсадки не працюють, школярі на вимушених канікулах, тому обурені люди почали перекривати дороги, йдеться в сюжеті ТСН.

Кілька сотень жителів Світловодська зупинили рух транспорту по мосту через Дніпро і заблокували прилеглі вулиці. Кілька годин люди без зупинки ходили пішохідними переходами. Кажуть, так швидше зігрітися, ніж у холодних приміщеннях. «Холодно, дуже холодно. Я одягаю на себе все, що є. Мабуть градусів десять, пара йде з рота», - каже місцева мешканка.

Півтора місяці городяни гріються хто чим може, адже батареї - крижані. В квартирі Валентини Коровайченко ледь 12 градусів. Жінку зігрівають дві куртки, три ковдри і десяток котів.

Через борги тепловиків за газ опалювальний сезон у місті розпочався тиждень тому. І хоча всі котельні запрацювали, але тепло до людей не доходить. «Ситуація критична, вона надзвичайна. Те, що нам доповідали, що все готове, нічого воно не готове і стан мереж довжиною 112 км вони просто згнили», - говорить виконуючий обов'язки міського голови Юрій Сапянов.

Десятки поривів на магістральних трубопроводах, сотні - в будинках. Вулиці міста перекопані, на допомогу місцевим комунальникам приїхали бригади з сусідніх міст.

Керівництво теплопостачального підприємства закликає городян потерпіти. Мовляв максимум через 10 днів всі пориви будуть ліквідовані. «Прошу набратися трохи терпіння. Я розумію, що у всіх, у мене особисто в будинку 9 градусів», - каже керівник «Світловодськпобуту» Сергій Московський.

Тепло змогли подати в більшість шкіл і дитсадків. Однак батареї тут ледь теплі, тому в садках і далі працює лише чергова група, а школи ще мінімум тиждень будуть на канікулах. В облдержадміністрації ситуацію у Світловодську вже визнали надзвичайною.