Вартість послуг з підготовки «пакету» документів становила від 2 до 5 тисяч євро / фото actual.today

Масштабну схему протиправного одержання паспортів однієї з держав Європейського Союзу громадянами РФ та країн СНД викрила контррозвідка Служби безпеки України.

Як повідомляє прес-центр СБУ, група, до складу якої входили кілька мешканців західного регіону України, налагодила механізм незаконної легалізації іноземців на території Євросоюзу.

Читайте такожТерористи шантажують та вербують ув'язнених, переданих в українські в'язниці - СБУ

Відео дня

Встановлено, що для своїх клієнтів ділки підроблювали документи, зокрема свідоцтва про народження, довідки про наявність родичів та архівні матеріали. Вартість послуг з підготовки «пакету» становила від 2 до 5 тис. євро.

Для безперешкодного розгляду документів і проходження інших етапів процедури набуття іноземного громадянства організатори схеми залучили до протиправної діяльності посадовця зарубіжної консульської установи.

«Оперативники української контррозвідки встановили понад 2 тисячі осіб, переважно громадяни РФ та країн СНД, які намагалися використати нелегальний механізм отримання паспортів європейської країни», - йдеться у повідомленні.

Під час обшуків в офісних приміщеннях фігурантів справи правоохоронці виявили підроблені особові справи претендентів на отримання іноземного громадянства, а також комп’ютерну техніку та інші речові докази незаконної діяльності.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч. 1 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності причетних до схеми осіб, додали в СБУ.

Як повідомляв УНІАН, СБУ блокувала діяльність потужної "ботоферми", що надавала послуги Росії і бойовикам.