Ілюстрація REUTERS

Українському журналісту Тарасу Ібрагімову, який регулярно висвітлював судові процеси над кримськотатарськими активістами, обшуки та арешти в окупованому Криму, заборонили в'їзд на півострів до 2054 року.

Про це Ібрагімов повідомив Громадському.

Читайте такожВ Україні у 2019 році погіршилась ситуація зі свободою слова, зафіксували 243 порушення

Відео дня

За словами журналіста, сьогодні зранку він приїхав на пункт пропуску «Чонгар», що на адмінмежі з Кримом, і коли була його черга на паспортному контролі, так званий «прикордонник» окупаційної влади взяв його паспорт, подивився і сказав зачекати 5 хв. Незабаром підійшов інший «прикордонник» і повів його у приміщення, де перебував співробітник Федеральної служби безпеки РФ.

За словами Ібрагімова, співробітник ФСБ запитав, чи знає він, чому там опинився, на що журналіст відповів: «Здогадуюся. Тому що в мене особиста неприязнь до ФСБ».

Після цього журналіста повідомили, що йому заборонено в’їзд до Криму та Росії. Також у нього взяли відбитки пальців, сфотографували.

«А ще вони запитали, чи є в мене татуювання? Я сказав є, показав їм, а вони сказали, що їм не подобається моє татуювання. А це просто татуювання, яке присвячене одному письменнику», — додав Ібрагімов.

Формальною підставою для відмови стала норма закону «Про порядок виїзду з РФ і в'їзду в РФ», яка передбачає заборону на в'їзд до Росії, «задля забезпечення обороноздатності чи безпеки держави, або громадського порядку, або захисту здоров'я населення».