Чаус переховується в Молодові / фото: УНІАН

Екс-суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус, підозрюваний в одержанні 150 тис. дол. хабара, всіляко намагається уникнути екстрадиції в Україну.

Читайте такожАфера з квартирами для Нацгвардії: суд майже у сім разів збільшив заставу одному з підозрюваних

Про це на брифінгу заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Відео дня

«Дійсно, ми вже понад два роки знаємо, де він. Він - у Молдові. Цей підозрюваний обрав тактику оскаржувати все, що можна оскаржити: спочатку він звертався за політичним притулком, потім – «у зв’язку з переслідуваннями». А коли йому було відмовлено і було вже майже готове рішення про екстрадицію, він оскаржив відмову президента Молдови у наданні йому політичного притулку», - зазначив керівник САП.

«Тому ми очікуємо і готові його прийняти навіть на кордоні. Його справа готова до передачі до суду», - додав Холодницький.

Як повідомляв УНІАН, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса під час отримання хабара у сумі 150 тис. дол. (понад 3,7 млн грн) за ухвалення вироку в інтересах підсудних. Він тримав гроші у скляній банці.

6 вересня 2016 року Верховна Рада дала згоду на затримання судді та притягнення його до кримінальної відповідальності. Однак Чаус, скориставшись суддівським правовим імунітетом, залишив територію України. Його було оголошено у розшук. Пізніше Чауса було затримано за екстрадиційним запитом України у Молдові.

6 жовтня 2016 року Комісія з проблем громадян і надання політичного притулку при президенті Молдови відхилила запит Чауса про надання йому політичного притулку.

28 листопада 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення Чауса з посади судді Дніпровського райсуду Києва.

11 липня 2019 року президент Володимир Зеленський під час переговорів з прем’єр-міністром Молдови Майєю Санду порушив питання екстрадиції Чауса.