Сьогодні або завтра в одному з офіційних друкованих видань буде опубліковано повідомлення про початок ліквідаційної процедури банків «Європейський» і «Національний стандарт». Про це повідомляє «Дело» з посиланням на джерело у Нацбанку.

Інформацію про рішення ліквідовувати «Європейський» і «Національний стандарт» підтвердив і начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров. «А що ще залишається робити, якщо так і не знайшовся інвестор, а старі акціонери не мають наміру капіталізувати банки?» — сказав він.

Імена ліквідаторів поки не розголошуються, відомо тільки, що це не тимчасові адміністратори згаданих фінустанов.

Відео дня

Також за інформацією "Дела" ще один банк повернуть до життя. За даними джерела в Нацбанку, на відміну від «Європейського» і «Національного стандарту», банк «Володимирський» власники вирішили зберегти — вже узгоджена з регулятором програма його фінансового оздоровлення. Згідно з нею, акціонери вже «влили» в банк перші 4 млн. грн.

На думку експертів, ситуації з ліквідацією «Європейського» і «Національного стандарту» можна було уникнути, якби НБУ ще на початку року, коли з`явилися перші повідомлення про проблеми в цих фінустановах, узяв їх під жорсткий контроль.

В той же час начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров запевнив, що вкладникам-фізичним особам ліквідовуваних банків незабаром почнуть повертати їх кошти. «Вони отримають свої гроші або за рахунок ліквідаційної маси, або з Фонду гарантування вкладів», — заспокоїв він. За законодавством, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб має почати виплачувати компенсацію (до150 тис. грн.) не пізніше ніж через два місяці після початку ліквідації банку.