Розслідування: Максим Степанов 'нагрів' 'Поліграфкомбінат 'Україна' на 2,5 млрд

Фірми-прокладки екс-глави МОЗ Максима Степанова та його бізнес-партнера Ігора Іллєнка, стали фігурантами кримінального провадження НАБУ із зловживання владою та відмивання майна. На закупівлях комплектуючих та витратних матеріалів за завищеними цінами для ДП "Поліграфкомбінат "Україна" у 2013-2019 роках вони заробили 2,5 млрд. грн., повідомляється у розслідуванні "РБК-Україна".

Як зазначають автори матеріалу, у листопаді 2020 року в результаті фінаудиту на ДП "Поліграфкомбінат "Україна", проведеного Міністерством економіки, спливли грубі порушення фінансової дисципліни, ухилення від сплати податків, прийняття протизаконних управлінських рішень. З'ясувалося, що в період з 2010 по 2021 рік компаніям Іллєнка та Степанова пішло ні багато ні мало – 207,8 мільйона доларів.

НАБУ відкрило кримінальне провадження проти компаній Inte Graph InternationalFZE (ОАЕ), ТОВ "ТОППТЕК", OU FEATURE (Естонія). Також в об'єднаному кримінальному провадженні фігурує і махінація з "Національною операційною системою" (NOS) від ТОВ "УНіТ" – за фактом зловживання службовим становищем колишнього директора ДП "Поліграфкомбінат "Україна" (2011-2016 рік) Максима Степанова, його заступника Максима Соколюка та представників ТОВ "УНіТ".

Відео дня
Розслідування: Максим Степанов 'нагрів' 'Поліграфкомбінат 'Україна' на 2,5 млрд

Як повідомляється у статті, з 2014 року біометричні паспорти виготовляє державне підприємство "Поліграфічний комбінат "Україна". Для цього воно використовує продукцію приватних постачальників. Найбільшим постачальником є ​​офшорна компанія Inte Graph International FZE. Компанія Inte Graph International FZE, яка належить Ігорю Іллєнку (батько) та Олександру Іллєнку (син), зайшла на Поліграфкомбінат "Україна" багато років тому. Саме через Inte Graph International FZE проходило близько 80% матеріалів, які купував поліграфкомбінат до 2022 року. Ігор Іллєнко – бізнес-партнер екс-керівника "Поліграфкомбінату "Україна" Максима Степанова. Його син – Олександр Іллєнко, разом із дружиною Степанова є співвласником компанії "Феір Піксел", яка фігурує у декларації Степанова.

Розслідування: Максим Степанов 'нагрів' 'Поліграфкомбінат 'Україна' на 2,5 млрд

"Естонська офшорна компанія OÜ Feature Максима Степанова неодноразово фігурувала у розслідуваннях схем, пов'язаних із виведенням грошей із ПК "Україна", - йдеться у статті.

Після зміни керівництва на поліграфкомбінаті на початку 2021 року (близького до Степанова Юрія Онищенка було звільнено з посади директора), головним завданням комбінату стала робота з постачальниками напряму. Серед таких постачальників – "Поллі-Сервіс" та Covestra, і у цих компаній полікарбонат дешевший, ніж у фірм Іллєнка на 15-20%, зазначається у статті.