Суд постановив застосувати привід Мангера для обрання йому запобіжного заходу / фото УНІАН

Підозрюваний у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер Владислав Мангер вдруге сховався в лікарні.

Про це кореспонденту УНІАН повідомила адвокат потерпілих у справі Євгенія Закревська.

Вона нагадала, що у п'ятницю, 12 червня, Мангер не з'явився на засідання Печерського районного суду Києва для розгляду питання про зміну запобіжного заходу за клопотанням прокурора.

Відео дня

Як сказала Закревська, його адвокати надали довідку, що він не може приїхати, бо нібито його дочці мають робити операцію. Однак за клопотанням прокурора суд вирішив застосувати привід Мангера на 9.30 15 червня, оскільки, на думку суду, адвокати Мангера не надали належних доказів, що він не може прибути на судове засідання.

В неділю, 4 червня, до Херсона прибув слідчий, щоб виконати рішення суду про привід, але з'ясувалося, що вже сам Мангер перебуває у лікарні.

Того ж дня ввечері, повідомила Закревська, до Херсонської обласної лікарні прибули представники слідства і незалежний медичний експерт, який мав би оцінити стан здоров'я Мангера. Однак адвокати Мангера надали довідку, що він перебуває в реанімації і нетранспортабельний. При цьому ні слідчого, ні експерта в лікарню не пустили, наголосила адвокат.

Сьогодні зранку на засіданні суду, на яке Мангер не прийшов, прокурор звернувся з клопотанням про дозвіл на затримання Мангера з метою приводу його до суду.

При цьому, зауважила Закревська, на судове засідання не пустили адвоката потерпілої сторони Ольгу Веретельник за вказівкою одного з адвокатів Мангера Олександра Шадріна. При цьому суддя також заявила, що у присутності адвоката немає потреби.

У судовому засіданні оголошено перерву у зв'язку з тим, що слідчі мають обгрунтувати необхідність примусового доправлення Мангера до суду.

Також Закревська нагадала, що рік тому Мангер вже ховався від суду у тій самій Херсонській обласній лікарні.

Читайте такожВбивство Гандзюк: суд схвалив примусовий привід фігуранта справи Мангера

Як повідомляв УНІАН, громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Мангер та Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

20 січня 2020 року Павловського затримали в Херсоні за підозрою в іншій справі за фактом створення злочинної організації, 21 січня Печерський райсуд Києва відправив Павловського під варту.

У січні в Бургасі (Болгарія) правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку. 16 березня Левіна екстрадували до України. 17 березня Печерський райсуд Києва ухвалив арештувати Левіна.

25 березня Шевченківський райсуд Києва продовжив терміни досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня.

Однак 27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті.

Ця заява викликала обурення у потерпілих, їхнього захисника Закревської та громадськості. Вони переконані, що докази проти Мангера не зібрано, і що справа розвалиться у суді.

Мангер і Левін підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України.

12 червня Печерський райсуд Києва постановив застосувати привід Мангера для обрання йому запобіжного заходу.