Сучасні телевізори: за які опції ми платимо більше

ТБ – така техніка, цінник на яку легко може відрізнятися на порядок, тобто в 10 і більше разів, залежно від конкретної моделі. Навіть якщо не брати до уваги розмір екрану, який прямо пропорційний вартості, телевізори мають масу інших критеріїв, які або підвищують, або розуміють вартість.

Матриця

Сучасні "плоскі"телевізори відрізняються від аналогів минулого, зокрема матрицею. Але й вона у різних моделей різна. Наприклад, є матриці VA або IPS, є матриці LED або їх різновид QLED, які дорожчі, а ще більш преміальні – OLED матриці. Залежно від типу та вартості технології змінюється і якість "картинки", глибина, контрастність і насиченість кольорів.

Відео дня

Розширення

Крім діагоналі слід звернути увагу на роздільну здатність – кількість пікселів по ширині та висоті екрана. Що більше пікселів – то чіткіше "картинку" показуватиме телевізор. Однак це справедливо тільки для тих випадків, коли відео, що транслюється, саме має не менший дозвіл.

Умовно кажучи, якщо ви купите дорогий телевізор з опцією 4К, то ефірне ТБ, яке транслюється у меншому дозволі, автоматично не стане кращим. Тому заздалегідь дізнайтеся, чи є у вас доступ до відеоконтенту відповідної якості, щоб оцінити всі можливості телевізора. Тобто переплачувати за 4к і тим більше за 8К, не маючи доступу до відео у відповідній роздільній здатності – непрактично. Та й самих таких відео поки що не так багато.

"Розумне" ТБ

Smart-TV – це популярна опція, яка "з'єднує" телевізор з інтернетом за допомогою встановлених програм. Тобто, через телевізор ви зможете дивитися YouTube, фільми на платних стрімінгах та ліцензійних онлайн кінотеатрах.

Якщо ж ви віддаєте перевагу ефірному, кабельному та супутниковому телебаченню, якщо ви завантажуєте фільми на флешку або жорсткий диск підключеного до ТБ ноутбука, то Smart-TV вам може і не знадобитися.

Діагональ

Діагональ – це палиця з двома кінцями. З одного боку, великий екран дозволяє насолодитися видовищними сценами фільмів.

З іншого боку – для комфортного перегляду відео на великому екрані ви повинні знаходитись на оптимальній відстані від телевізора. Чим більше діагональ – тим більшою є оптимальна відстань до дивана чи ліжка, на яких ви зазвичай дивитеся телевізор. Якщо заданої відстані в кімнаті немає, то великий екран замість видовищності принесе лише незручності, оскільки ви не зможете сприймати все, що відбувається на екрані.