Ілюстрація REUTERS

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — повідомляє про виявлення шкідливої програми для Android з  функціоналом запису аудіо та викрадення файлів. Додаток iRecorder - Screen Recorder був доступний у Google Play як легітимний у вересні 2021 року, а шкідливий функціонал, ймовірно, доданий у серпні 2022 року. За час свого існування програма була встановлена на понад 50 000 пристроїв.

Шкідливий функціонал, який додано до безпечної версії iRecorder, був створений на базі відкритого коду трояна віддаленого доступу AhMyth та отримав назву AhRat. Ця шкідлива програма здатна записувати аудіо за допомогою мікрофона пристрою та викрадати файли, що може бути частиною шпигунської атаки.

Додаток iRecorder зі шкідливим функціоналом

Крім магазину Google Play, дослідники ESET не виявили AhRat більш ніде. Однак це не перший випадок, коли шкідливе програмне забезпечення для Android на основі AhMyth доступне в офіційному магазині. Раніше ESET виявила такий шкідливий додаток у 2019 році. Тоді шпигунська програма, створена на основі AhMyth, двічі обійшла процес перевірки Google як додаток для потокового радіо.

Відео дня

Однак програму iRecorder також можна знайти на альтернативних та неофіційних магазинах для Android, а розробник також пропонує інші додатки в Google Play, але без шкідливого коду.

"Дослідження AhRat є прикладом того, як спочатку легітимна програма може перетворитися на шкідливу, шпигуючи за користувачами та порушуючи їх конфіденційність. Хоча можливо, розробник програми хотів створити базу користувачів, перш ніж інфікувати пристрої Android через оновлення. Однак наразі будь-які підтвердження цьому відсутні", – пояснює Лукаш Штефанко, дослідник ESET.

Крім легітимної функції запису екрана, шкідливий iRecorder може записувати аудіо зовні з мікрофона пристрою та завантажувати його на командний сервер зловмисників. Загроза може викрадати з пристрою файли з певними розширеннями, зокрема збережені вебсторінки, зображення, аудіо, відео, а також документи та архіви.

Користувачі Android, які встановили попередню версію iRecorder (до версії 1.3.8), у якій були відсутні будь-які шкідливі функції, могли несвідомо інфікувати свої пристрої AhRat у разі оновлення програми вручну або автоматично, навіть без надання додаткових дозволів.

"Заходи для запобігання таким зловмисним діям вже реалізовано в Android версії 11 та новіших версіях у вигляді сплячого режиму програми. Ця функція фактично переводить додатки, які були неактивні протягом кількох місяців, у стан глибокого сну, таким чином скидаючи їхні дозволи на час виконання та запобігаючи функціонуванню шкідливим програмам, — робить висновок Лукаш Штефанко. — Цей небезпечний додаток було видалено з Google Play після сповіщення від компанії ESET. Подібні випадки підтверджують необхідність забезпечення захисту від потенційних загроз, зокрема за допомогою ESET Mobile Security".

Дослідники ESET ще не знайшли доказів, які б дозволили віднести цю діяльність до певної APT-групи. Більш детальну інформацію про активність відомих APT-груп в Україні та світі читайте за посиланням.

Про компанію:

ESET — експерт у сфері захисту від кіберзлочинності та цифрових загроз, міжнародний розробник рішень з ІТ-безпеки, провідний постачальник у галузі створення технологій виявлення загроз. Заснована у 1992 році, компанія ESET сьогодні має розширену партнерську мережу й представництва в більш ніж 180 країнах світу. Головний офіс компанії знаходиться у Братиславі, Словаччина.