Подорожувати по Австрії на поїзді дуже зручно і відносно недорого / Фото Марина Григоренко

На поїзді по Австрії: мальовничі краєвиди, доступ в найпотаємніші куточки та зупинки "на вимогу"

11:54, 25.01.2019
16 хв. Туризм

Австрія вважається досить дорогою країною для відпочинку, але, тим не менш, вона продовжує вабити туристів зі всього світу своєю мальовничою природою, розкішною імперською архітектурою і яскравим культурним життям. УНІАН починає серію публікацій про подорожі по Австрії, в яких ми розповімо, як можна заощадити і що обов'язково варто відвідати. У першому випуску – секрети поїздок по Австрії на поїзді.

Поїхати до Австрії варто хоч раз в житті

У багатьох туристів Австрія, в першу чергу, асоціюється з парою-трійкою популярних місць накшталт столиці Відня, альпійських курортів Зальцбург та Інсбрук, а також містечка з листівки Хальштадт. Однак одними ними ця мальовнича гірська країна зовсім не обмежується. Незважаючи на те, що Австрія країна порівняно невелика, тут є величезна кількість абсолютно різних місць, які можуть зацікавити туриста. Це і неймовірної краси природа, і розкішна архітектура імперських часів, і насичене культурно-розважальне життя.

Читайте такожЧарівна долина Вахау: земля розкішного австрійського бароко, білого вина і веселих ченців

З іншого боку, саме розмір території робить Австрію дуже зручною для туриста, адже по ній дуже легко та відносно недорого переміщатися на поїзді. Таким чином, можна за півтори-два тижні об'їхати всі основні туристичні визначні пам'ятки країни, при цьому уникнувши розтрати дорогоцінного часу на тривалі переїзди. Сідаєш зранку на потяг в одному місті й через годину-півтори ти вже знайомишся з вуличками іншого, ночуєш одну-дві ночі та вранці їдеш далі. Головне, максимально раціонально підібрати маршрут, наприклад, круговий.

Відео дня

У минулому році мені вдалося провести в Австрії майже два тижні й за цей час я змогла відвідати Відень, Грац, Лінц, Зальцбург, Хальштадт, виноробні містечка дунайської долини Вахау, старовинні замки, помпезні палаци та розкішні абатства, а також один з найбільших в країні музичних фестивалів FM4 Frequency Festival, якому раніше вже присвячувалась окрема публікація. Кожне з цих місць заслуговує того, щоб зупинитися на ньому детальніше. Тож УНІАН.Туризм присвятить подорожам по Австрії одразу кілька матеріалів. Тим більше, що вже саме час починати планувати свою пригоду на теплу пору року.

Потрапити в саму Австрію з України можна на літаку. Наприклад, не так давно лоукостер Wizz Air запустив рейси до Відня за цілком доступними цінами. Також до Австрії можна доїхати з сусідніх країн, наприклад, Угорщини, Словаччини чи Німеччини. Особливо зручною у цьому плані є словацька Братислава, з якої до Відня їздять поїзди ледь не кожні півгодини. До речі, в самій Братиславі теж є чим зайнятися, якщо вас занесе туди на пару днів – докладніше про це читайте у великому матеріалі УНІАН.Туризм.

Ми ж почнемо знайомство з Австрією якщо не з самого головного, то вже точно дуже важливого – переміщення по країні на поїзді.

Австрія країна невелика, тому її легко бюджетно об'їхати на поїзді / Фото Марина Григоренко

Поїздки по Австрії на поїзді - як краще купити квиток і штрафи за безквитковий проїзд

Плануючи свою подорож по Австрії, так і по іншим країнам теж, дуже важливо заздалегідь вивчити маршрут, розклад і придбати квитки. На щастя, у часи всюдисущого Інтернету зробити це не так вже й складно.

Займається залізничними перевезеннями в Австрії державна компанія ÖBB, у якої є досить зручний офіційний сайт з англійською версією для тих, хто не володіє німецькою мовою. Прямо на стартовій сторінці є поле, за допомогою якого можна або відразу перейти до купівлі квитків, або спочатку скласти маршрут.

Сайт австрійських залізниць ÖBB дуже простий у використанні / Скріншот

Причому на відміну від сумно відомого німецького Deutsche Bahn, на сайті австрійських залізниць необов'язково реєструватися, достатньо лише вказати свій діючий e-mail вже при покупці квитків, куди вам буде надісланий посадковий електронний документ.

Читайте такожПригоди без зайвого багажу: 6 порад для бюджетного та комфортного подорожі

Варто відзначити, що австрійська залізниця в принципі виграє у своїх сусідів з Німеччини. Тут і ціни нижчі, й запізнення не настільки критичні, й безкоштовний wi-fi у поїздах частіше трапляється (хоча теж не завжди). Водночас, іноді в Австрії вам може попастися і поїзд німецьких залізниць, або будь-якої іншої сусідньої країни, якщо це поїзд далекого прямування, як, наприклад, Будапешт-Мюнхен або Відень-Берлін.

Також квитки на австрійські потяги можна купити прямо на вокзалі в касі або в спеціальних автоматах, сплативши готівкою чи карткою. Але тут є один нюанс: досить часто куплені заздалегідь квитки, наприклад, за місяць-два, обходяться дешевше, ніж ті, які купуються перед відправленням. Моє особисте спостереження: що в Австрії, що в Німеччині використовується практика поступового подорожчання квитків на один і той же поїзд по мірі того, як вони розкуповуються. Особливо часто таке трапляється в годину-пік або топові туристичні сезони: якщо квитки і є, то ближче до дати вони суттєво дорожчають, або, наприклад, залишаються тільки місця у вагонах підвищеної комфортності. Так, так, у них теж бувають проблеми з наявністю квитків на топ-сезон.

У годину-пік або туристичний сезон в австрійських поїздах ажіотаж / Фото Марина Григоренко

З іншого боку, за день по одному напрямку часто ходить багато поїздів, з інтервалом 1-2 години, в залежності від популярності маршруту, а іноді навіть частіше. При цьому ціни на них можуть різнитися в залежності від часу доби або класу поїзда.

Читайте такожГотельне питання: як вдало підібрати житло і не зіпсувати подорож

Наприклад, найдешевший квиток на потяг Відень-Грац на вечір п'ятниці 25 січня коштує від 19 до 24,9 євро, а на вечір п'ятниці на аналогічний рейс через місяць, 22 лютого – всього 9 євро.

Як правило, в Європі при посадці в "сидячі" потяги квитки ніхто не перевіряє, але це зовсім не означає, що їх можна не купувати, сподіваючись проїхати "зайцем" навіть одну зупинку. Адже якщо вас спіймають, замість економії отримаєте пристойний штраф - часом майже 100 євро. Контролери у цих поїздах є, і ніколи не знаєш, коли вони з'являться: хоч відразу після від'їзду, хоч через пару станцій, хоч кілька разів за час прямування.

Якщо подорожуєте з велосипедом чи тваринами – на них також необхідно купувати квитки, бажано заздалегідь. З правилами перевезення перших і других краще ознайомитися теж заздалегідь, вони прописані на сайті місцевих залізниць.

До речі, для тих, хто планує подорожувати по Австрії дуже багато на поїзді – є можливість придбати універсальний квиток Interrail Austria Pass на 3, 4, 5, 6 або 8 днів за ціною від 146 до 258 євро. Оскільки сума чимала, варто уважно прорахувати, чи справді ви зможете "виїздити" його, а також перевірити, на яких саме поїздах і маршрутах він діє. За таким квитком можна їздити необмежену кількість разів у межах конкретного числа днів, починаючи з моменту першої поїздки (робить відповідну відмітку контролер). Купити квиток можна заздалегідь онлайн, а використати його необхідно протягом місяця з дати покупки. Особливо вигідними такі квитки будуть мандрівникам, які не хочуть занадто рано планувати свій маршрут, купуючи квитки за кілька місяців за дешевшою ціною, а також бажають внести елемент спонтанності до своєї пригоди, допускаючи можливість відступу від заздалегідь спланованого маршруту.

Квитки на потяги в Австрії можна придбати онлайн, в касі на вокзалі або в автоматі / Фото Марина Григоренко

Поїзда в Австрії далеко не завжди пунктуальні

Поїзда в Австрії, як не дивно, особливою пунктуальністю не відрізняються. Затримки на кілька хвилин тут звичайна справа, хоча бувають і більш тривалі запізнення. А тому якщо вам потрібно їхати з пересадкою, спробуйте вибрати "вікно" між двома поїздами хоча б півгодини, якщо їдете вдень, коли періодичність руху поїздів по одному маршруту частіше. Якщо ж їдете вночі – надійніше зробити запас для пересадки хоча б годину. Особливо ретельно варто продумати альтернативний варіант пересадки, якщо вам потрібно встигнути кудись до конкретного часу, наприклад, в аеропорт або на зустріч.

Читайте такожОдиночне плавання: що варто врахувати при подорожі без компанії

При купівлі квитка через сайт австрійських залізниць система автоматично прораховує найоптимальніший на її погляд варіант пересадки. У такому випадку часом інтервал для пересадки може скласти 5-10 хвилин. Щоб цього уникнути, є маленька хитрість: спочатку вбити в пошук повний маршрут і перевірити, де пропонується зробити пересадку. У разі, якщо для неї відводиться дуже мало часу – є сенс повторити пошук у два кроки: спочатку придбати окремий квиток до станції пересадки, а потім від неї ще один вже у кінцевий пункт призначення, передбачивши більш зручнийй час на пересадку.

Зрозуміло, сильні затримки тут відбуваються не так часто, а тому якщо для вас не настільки критично важливо встигнути в кінцевий пункт призначення до конкретного часу, можна не напружуватися і просто погодитися на запропонований системою варіант. До того ж, при запізненні на пересадку не зі своєї провини, а через запізнення попереднього поїзда, як правило, пасажирам дозволяють проїхати за першим квитком на наступному аналогічному поїзді за вашим маршрутом. Єдине, що доведеться почекати якийсь час на вокзалі, іноді навіть кілька годин. Добре, якщо на цьому вокзалі є, чим зайнятися, або ж його околиці цікаві для прогулянок. Однак враховуючи той факт, що в Австрії дуже багато маленьких станції, де буквально нічого немає, перспектива застрягти тут на пару годин виглядає вже не так привабливо.

Залізнична станція в австрійській глибинці, де можна застрягти на декілька годин / Фото Марина Григоренко

Поїздка на поїзді по Австрії - швидко, зручно і бюджетно

В цілому подорожувати по Австрії на поїзді – суцільне естетичне задоволення, адже практично постійно дорога проходить через численні гори і скелі, на яких можна побачити старовинні замки, руїни стародавніх фортець, красиві церкви та багато іншого.

Читайте такожБезвіз для українців 2019: які країни легко доступні для туристів з України

Маршрут з одного цікавого великого міста в інший тут займає 1-3 години, і за цей час в дорозі точно не буде нудно. Навіть читати або в інтернеті сидіти не захочеться, коли навколо така краса.

Однак є і парочка "слизьких" моментів, про які важливо знати перед початком подорожі на поїзді з Австрії.

До подорожі по Австрії на поїзді краще підготуватися заздалегідь, вивчивши всі можливі проблеми / Фото Марина Григоренко

Зупинки "на вимогу" в австрійських містечках

В Австрії дуже багато маленьких, але привабливих містечок. Навіть друге за величиною місто країни Грац налічує всього близько 280 тисяч населення, а п'ятий за величиною Сенкт-Пельтен взагалі ледь дотягує до 50 тисяч. Основна ж маса місцевих населених пунктів налічує лише кілька тисяч жителів, а то й менше. Але, тим не менш, через більшість з них прокладена залізниця, а тому дістатися туди на громадському транспорті дуже легко.

Типовий "вокзал" у австрійській глибинці / Фото Марина Григоренко

Ось тільки потрібно знати, що багато з цих зупинок йдуть "на вимогу". Якщо до такої системи в міському громадському транспорті на зразок автобусів або трамваїв у багатьох містах Європи наш турист вже звик, то в поїздах це виглядає дуже незвично. Тобто в деяких маленьких містечках, щоб вийти з поїзда, потрібно натиснути кнопку-сигнал біля дверей, щоб машиніст зупинився. Аналогічно, щоб сісти на електричку, її потрібно буквально "ловити" як попутку, ставши на пероні так, щоб машиніст вас помітив і зупинився. Така зупинка займає максимум хвилину, тому підготуватися до виходу-заходу варто заздалегідь.

На маленьких залізничних станціях в Австрії поїзда потрібно буквально "ловити" / Фото Марина Григоренко

При цьому справжніх вокзалів, як правило, в таких містечках немає – з довідковою, касами, магазинами, кафе і туалетами, не кажучи вже про кімнати відпочинку та камери зберігання. Скоріше, тут ви побачите невелику будочку, більше схожу на автобусну зупинку, де максимум можна присісти на лавочку або сховатися від дощу. По суті, крім розкладу руху приміських поїздів через конкретну станцію, тут нічого немає. Але зате там є спеціальне місце, куди можна прив'язати в разі чого коляску, щоб її не здуло вітром від поїзда. Тож якщо застрягнете на такій станції на пару годин, є ризик залишитися наодинці зі своєю проблемою і без зручностей.

Інтервал руху поїздів навіть на самих маленьких станціях Австрії досить інтенсивний / Фото Марина Григоренко

Водночас, розраховувати на те, що в самому містечку вам посміхнеться удача, теж особливо не варто. Як правило, такі населені пункти, якщо вони не є відверто туристичними, живуть досить закрито, вони не особливо орієнтовані на приїжджих, а тому знайти працюючий магазин або кафе там не так вже й легко.

Через багато маленьких містечок Австрії проходить лише одна колія і в разі запізнення можна "застрягти" тут на пару годин без зручностей / Фото Марина Григоренко

На більших станціях мандрівників підстерігає інша небезпека. На найбільш популярних напрямках накшталт Відня або Зальцбурга за день проходить досить багато поїздів. Буває, що інтервал між поїздами в одне і те саме місто всього 5-10 хвилин. Причому вони проходять один за одним по одній і тій же колії. А тому необхідно дуже уважно звіряти, що написано в квитку і який саме поїзд знаходиться біля платформи. Останні відомості, як правило, можна прочитати на дверях вагону – цифрове табло або роздрукований аркуш А4, а також на цифровому табло на пероні. Адже ви легко можете подумати, що ваш поїзд прибув на посадку заздалегідь, сісти в нього, а потім виявиться, що це ще попередній рейс. Зрозуміло, в такому випадку вас навряд чи оштрафують за безквитковий проїзд, однак купити новий квиток на місці, ймовірно, змусять. До речі, таке зустрічається не тільки в Австрії, а й у багатьох інших країнах Європи з розвинутим залізничним сполученням.

В Австрії потрібно бути дуже уважним, щоб не сісти не на той поїзд / Фото Марина Григоренко

Ще один можливий "сюрприз" від австрійських залізниць – іноді, купуючи через їх сайт квиток на поїзд, можна отримати квиток на автобус. Тому краще відразу уважно дивитися, що ви купуєте, адже на електронному квитку далеко не завжди це зазначено. Наприклад, таке часто буває на маршрутах всередині землі Нижня Австрія, де система комбінує ваш маршрут як "поїзд-автобус".

В Австрії залізничні станції є в багатьох навіть найменших містечках / Фото Марина Григоренко

Що таке резервування місць в поїздах Австрії

Також в Австрії, як і в багатьох європейських країнах, досить розвинена послуга з резервування місць у вагоні. Справа в тому, що на міжміських експресах з "сидячими" місцями зазвичай при покупці квитка не вказується місце, а тому пасажири сідають туди, де вільно.

Читайте такожПереваги підготовки до подорожі заздалегідь

В принципі, місця можна не резервувати, так як найчастіше вільних місць вистачає. Однак якщо ви їдете сім'єю або компанією і гарантовано всі хочете сидіти поруч, тоді краще додатково придбати собі конкретні місця. Зазвичай коштує резервування місця в вагоні 3-4 євро. Також ця послуга актуальна, якщо вам доведеться провести в дорозі кілька годин і ви не хочете стояти весь цей час, або ж бажаєте місце біля віконечка.

Поїздка по Австрії на поїзді як маленька екскурсія, тому краще зайняти місце біля вікна / Фото Марина Григоренко
Типовий вид з вікна поїзда в Австрії / Фото Марина Григоренко
Під час поїздки по Австрії на поїзді просто неможливо відірвати погляд від вікна / Фото Марина Григоренко

Крім того, на багатьох великих станціях, особливо в годину пік, в туристичний сезон або під час проведення масових заходів, вагони заповнюються ще на першій станції. При цьому австрійці дійсно люблять бронювати місця. Так що навіть якщо зайти у вагон на стартовій станції, можна побачити досить велику кількість вже зарезервованих місць. У залежності від типу вагона, над зайнятими місцями пишеться "reserviert", вказується прізвище пасажира або ділянка маршруту, на яку зарезервоване місце, якщо це поїзд далекого прямування з багатьма зупинками.

***

Австрію цілком реально об'їхати за пару тижнів, ознайомившись при цьому з більшою частиною вартих уваги місць. Вашу поїздку можна підлаштувати під пору року або під певну культурну подію, навколо якої нашарувати весь маршрут. У будь-якому випадку, Австрія заслуговує того, щоб побувати в ній хоч раз. І поїздом об'їхати її найлегше. У наступних матеріалах ми зупинимося докладніше на пам'ятках Австрії, на які варто звернути увагу.

Вдалого вам знайомства з Австрією!

Григоренко Марина

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся