Цивілізований світ закривається для росіян / фото ua.depositphotos.com

Вимирання "руссо туристо": куди пускають росіян, а куди – ні, і як до цього ставитися українцям

16:17, 16.03.2022
12 хв.

Коли російська армія війною вторглася на українські землі, весь цивілізований світ відвернувся від Росії. Це торкнулося і сфери подорожей – багато авіакомпаній перестали літати в Росію, а багато країн "закрили небо" для російських авіакомпаній. Тим часом, російським туристам нерідко почали давати зрозуміти, що їм не раді. Втім, кудись росіяни все ж ще можуть поїхати. УНІАН розбирався, що чекає на "руссо туристо" в майбутньому і як на це реагувати українцям.

24 лютого разом з мирним небом впали надії українських туристів на подорожі. Когось шокуюча новина про те, що Росія підло вторглася з війною на українську територію, і зовсім застала на шляху до аеропорту. І тепер українці їдуть закордон не для розваг і відпочинку, а щоб врятувати своє життя.

Звісно, зловтішатися недобре, але в умовах, коли на вас напали зі зброєю – чому б і ні. Бо хоч якоюсь втіхою для українців стало те, що і росіяни фактично втратили можливість вільно подорожувати.

Авіаблокада для росіян

Практично відразу одна за одною припиняти польоти в Росію почали найбільші європейські авіакомпанії, серед яких польська LOT, британська British Airways, нідерландська KLM, німецька Lufthansa, французька Air France, фінська Finnair, угорська Wizz Air і багато інших. Так, в розкладах російських аеропортів ще можна було спостерігати поодинокі рейси цих авіакомпаній, але, швидше за все, це були їхні останні рейси для вивезення літаків і своїх громадян.

Відео дня
Ситуація в московських аеропортах / фото REUTERS

А вже 27 лютого Євросоюз оголосив про закритті повітряного простору для належних Росії, зареєстрованих в РФ і підконтрольним їй літаків. Це означає, що потрапити до країн ЄС тепер не можуть ні російські олігархи на приватних літаках, ні прості росіяни, ні вантажні судна.

Крім того, повітряний простір для російських літаків закрили США і Канада, а авіакомпанії цих країн поступово припинили літати до Росії. Також, нехай і з запізненням, польоти в російські міста призупинила Korean Air.

Одночасно американський авіаційний гігант Boeing і французький Airbus зупинили роботу в Росії. Зокрема, мова йде і про припинення поставок запчастин, технічного обслуговування і технічної підтримки для російських авіакомпаній.

Є і ще одна приємна новина – 15 березня Європа зупинила дію сертифікатів льотної придатності літаків всіх російських авіакомпаній, без яких вони просто не можуть виконувати польоти. Таким чином, під заборону потрапили літаки таких авіакомпаній, як "Аерофлот", S7, "Волга-Дніпро", "Газпром-АВІА", "Уральські авіалінії", "Росія", Utair, "Перемога", Red Wings, IFly, Nord Wind, "Якутія", "Ямал", "Алроса", "Авіастар-ТУ", ВАТ "Державна компанія 224 льотний авіазагін", корпорація "Іркут", компанії "Туполєв" і "Беріїв".

Російські авіакомпанії також потрапили під жорсткі санкції / фото REUTERS

За фактом це означає, що навіть якщо російські авіакомпанії не захочуть повертати лізингодавцям літаки і спробують їх націоналізувати, що вже схвалив особисто Путін, вони все одно не зможуть повноцінно на них літати, закордон так точно.

Крім того, не варто забувати, що частина країн вже припинили видавати візи громадянам Росії. Серед них – Чехія, Латвія, Литва, Естонія, Норвегія, Японія. Частина країн, як наприклад, Португалія і Греція, скасували інвестиційні програми, що дозволяють росіянам "купити" посвідку на проживання в цих країнах, а Кіпр – припинив видавати росіянам про-візи для одноразового в'їзду в країну. Крім того, практично неможливим отримання віз для росіян зробила Словенія. На рівні ЄС також оголосили про скасування так званого привілейованого в'їзду для російських дипломатів і бізнесменів.

Багато де росіянам натякають, що їм не раді / фото REUTERS

Також ми вже неодноразово чули історії про те, що деякі заклади відмовляються обслуговувати росіян, як, наприклад, ось цей ресторан у Німеччині. А деякі росіяни, які опинилися закордоном, навіть скаржилися, що їм не хочуть здавати житло, або ж ставлять для них завищені ціни.

Чого вже, навіть у тому ж Казахстані, куди росіяни все ще можуть літати, почали висловлювати обурення напливом росіян, бо через підвищений попит ціни ростуть і для місцевих. Та й хто знає, кого ще захоче з часом "звільняти" братський народ, закріпившись в чужій країні, яка наївно відкрила для них двері.

Куди можуть полетіти російські туристи

Втім, знайшлися авіакомпанії, які все ж відмовилися припиняти польоти в Росію. Особливо засмучує ситуація з сербською AirSerbia – втім, наївно було очікувати від сербів іншої реакції. На даний момент Сербія, що не входить до ЄС, фактично є єдиним "європейським вікном" для росіян, звідки вони можуть далі їздити по всій Європі. Причому сербська авіакомпанія навіть надумала збільшити частоту рейсів між Белградом і Москвою до двох на день, проте після масового засудження все ж повернула звичну польотну програму.

UPD: Поки ми готували цей матеріал, ймовірно, світова громадськість все ж дотиснула лояльну до росіян Сербію – і 16 березня стало відомо, що Air Serbia все ж скасувала рейси в Росію через її військові дії в Україні. Але, звісно ж, осад залишився.

Крім того, на даний момент росіяни можуть літати до ОАЕ – як своїм "Аерофлотом", так і еміратськими FlyDubai, Emirates, Etihad Airways і Wizz Air Abu Dhabi. Емірати, які в останні роки активно просували свій туристичний продукт на український ринок, взагалі повели себе, м'яко кажучи, негарно, фактично прийнявши бік Росії. Мало того, що вони ніяк не стали обмежувати можливості росіян для подорожей в країну – тож зараз там відсиджуються багато російських знаменитостей і рідня російських чиновників, причетних до війни в Україні, а російські олігархи вивозять туди своє майно, так спочатку взагалі заявили, що призупиняють безвіз для українців. Втім, досить швидко передумали і повернули українцям можливість подорожувати в ОАЕ без віз.

Деякі країни залишаються відкритими для російських туристів / фото REUTERS

Ще одним "туристичним зрадником", який прагне всидіти "на двох стільцях", виявилася Туреччина, яка не стала скасовувати безвіз для росіян і обмежувати повітряний простір для російських літаків. Тому російські авіакомпанії можуть вільно літати до Туреччини. Також в Росію літає найбільша авіакомпанія країни Turkish Airlines. Втім, є і хороші новини – з 10 березня турецький авіаперевізник призупинив продаж квитків росіянам на рейси з Туреччини в треті країни. Таким чином, росіянам уріжуть можливості для польотів з Туреччини в ту ж Європу. Крім того, рейси в Росію практично повністю зупинив турецький лоукостер Pegasus Airlines.

Також вельми неприємна історія вийшла з Ізраїлем, який, побоюючись напливу біженців з України, скасував безвіз для українців, дозволивши в'їзд в країну лише деяким категоріям наших громадян. Разом з тим, безвіз для росіян в Ізраїлі скасовувати не стали. Спасибі хоч на тому, що пообіцяли, що Росія не зможе обійти західні санкції за допомогою Ізраїлю. І Газманову в громадянстві відмовили, і підсанкційного олігарха Романа Абрамовича не впустили.

Олігарха Романа Абрамовича не пустили в Ізраїль / фото REUTERS

Крім того, чартерні авіарейси з Росії за популярними туристичними напрямками виконує Azur Air, в тому числі на Мальдіви, в ОАЕ, Єгипет, Домініканську Республіку, Туреччину, Мексику,В'єтнам і Узбекистан. Також російські туристи мають можливість відпочити на Шрі-Ланці, на Бали, в Марокко, Бахрейн і Іран. За деякими з цих напрямків літає арабський перевізник Air Arabia.

Також в списку країн і зарубіжних авіакомпаній, які вирішили не припиняти авіасполучення з Росією, опинилися: Єгипет (EgyptAir), Китай (Air China, Loong Air), Індія (Air India), Ізраїль (El Al), Молдова (Fly One, Air Moldova), Катар (Qatar Airways), Казахстан (SCAT), Киргизстан (Avia Traffic), Вірменія (Aircompany Armenia), Азербайджан (Azerbaijan Airlines), Туркменистан (Turkmenistan Airlines), Таджикистан (Somon Air), Узбекистан (Qanot Sharq, Uzbekistan Airways). Крім того, росіян до Відня возить південнокорейська AsianaAirlines.

Заморський відпочинок вже подорожчав для російських туристів / фото REUTERS

В цілому, як бачимо, у росіян все ще вистачає можливостей для подорожей за кордон і навіть обхідних шляхів, як з купою пересадок потрапити в ті ж Європу або США. Інша справа, що це буде некомфортно та дорого – як через підвищений попит в умовах мізерної пропозиції, так і з урахуванням курсу рубля та інших наслідків західних санкцій, які вже поступово починають мати вплив на добробут росіян. Так, ще 6 березня стало відомо, що туристичні тури до Туреччини для росіян після вторгнення РФ в Україну подорожчали на 80%, а до Єгипту – на 60%.

Ще однією проблемою для подорожуючих росіян стане неможливість розрахуватися за елементарні послуги за кордоном. Нагадаємо, що провідні міжнародні платіжні системи світу Visa і Mastercard призупинили свою діяльність в Росії і обслуговування карт, виданих російськими банками.

Паралельно і з готівковою валютою в РФ зараз не дуже – з одного боку, США і Євросоюз заборонили ввозити в Росію доларові та євробанкноти, а, з іншого, Путін вже почав обмежувати вивезення іноземної валюти закордон. Як наслідок – злетів до небес валютний курс в Росії, повернення "чорних обмінників" і величезні черги в пунктах обміну валюти. Тобто по суті виїхати росіяни зможуть тільки з російськими рублями, а обмінювати їх закордоном, як відомо, справа досить невигідна.

Сподіватися росіянам на свою власну платіжну систему "Мир" теж не варто – визнають її поки що лише 10 країн світу, і більшість з них, крім Туреччини, не такі вже й туристичні – В'єтнам, Вірменія, Узбекистан, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, а також невизнані Південна Осетія і Абхазія.

Тож, враховуючи вищевикладене, можна припустити, що потоки "руссо туристо" знизяться не тільки тому, що практично весь цивілізований світ для них закриється, але і тому, що у росіян просто не буде грошей на те, щоб подорожувати.

Як українцям реагувати на російських туристів

Українці вірять у свою перемогу у війні, а ще в те, що з часом вони обов'язково знову подорожуватимуть. І, зрозуміло, не варто виключати, що десь на заморських теренах є ймовірність перетнутися з росіянами, яких українці тепер навряд чи коли-небудь пробачать.

На даний момент, українці розділилися на два табори. Одні серйозно мають намір бойкотувати країни, які залишаться відкритими для російських туристів. Так, Туреччина, Єгипет і ОАЕ в останні роки стали одними з найпопулярніших туристичних напрямків серед українців, проявляючи до них всю свою гостинність і активно проводячи кампанії із залучення українських туристів. Але, як то кажуть – або ми, або вони. Хочете і далі заробляти на росіянах – тоді готуйтеся втратити українських клієнтів.

З одного боку, українцям важливо зараз отримати сигнали підтримки, один з яких – обмеження можливостей для росіян мирно відпочивати в той час, як за їхньої мовчазної або відкритої підтримки армія РФ бомбить мирні міста України, вбиваючи тисячами цивільне населення країни, включаючи жінок і дітей.

Українські туристи бойкотують росіян / фото REUTERS

З іншого боку, українцям буде просто неприємно перебувати, наприклад, на одному курорті з росіянами і дивитися, як вони радіють життю, адже для українців більше немає хороших руських.

Частина українців навпаки не має наміру переглядати свої туристичні вподобання через росіян, а навпаки тільки рада буде отримати можливість зайвий раз висловити їм в обличчя все те, що український народ про них думає. А, можливо, навіть з рукоприкладством. Це, до слова, вже зараз успішно роблять українці, які опинилися на відпочинку закордоном на початку війни. Вже легендарними стали байки про те, як в єгипетських готелях не можуть втихомирити українських туристів, що б'ють росіян і буквально не випускають їх з номерів.

Українські туристи в Єгипті не дають спокою росіянам / фото REUTERS

Втім, ми вважаємо своїм обов'язком попередити українців, що побиття росіян – це не найкращий спосіб випустити пару, як би цього не хотілося і як би вони на це не заслуговували. Справа в тому, що наскільки лояльними по відношенню до українців не були б органи правопорядку тієї чи іншої країни, вони все-одно зобов'язані реагувати на правопорушення, навіть якщо вони відбуваються по відношенню до росіян. Тому таким чином українці самі ризикують напоротися на депортацію, штраф або навіть тюремне ув'язнення. Тож максимум що можна собі дозволити – висловити своє обурення словесно.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся