Селян, що не знищують американського метелика, оштрафуютьВисокі температури повітря весною цьогороку призвели до масового відродження білого американського метелика. Незадовільне проведення землевласниками боротьби зі шкідниками створили велику загрозу пошкодження плодових насаджень та поширення його в області. Амеркианський білий метелик розвивається в двох поколіннях: травень-липень та  серпень-жовтень.

- Шкідник найчастіше проявляється на клені, - говорить  Анатолій Полінчук, спеціаліст з карантину рослин по Вінницькій області. - Це вводить в оману багатьох землекористувачів, які не знищують гнізда метелика на цьому малоцінному дереві. Закінчивши розвиток на клені, шкідник заселяє плодові дерева. Тому, щоб не допустити наростання чисельності та шкодочинності, потрібно в обов’язковому порядку знищувати гнізда на різних породах дерев та кущів.

Гусінь виділяє павутиння, яким спочатку обплітає 2-3 листочки, а потім гілку і навіть дерева, утворюючи гніздо, в якому живуть гусениці.

Відео дня

- Це полегшує боротьбу з ним – коли гусінь знаходиться в гнізді, то його можна зрізати чи зламати і знищити механічним шляхом – спалити чи розтоптати, - продовжує Полінчук. - Коли гусінь вийшла з гнізда, необхідно обприскувати дерева отрутохімікатами.

Інспекція з карантину рослин, поперджає, що всі власники земельних ділянок повинні систематично оглядати багаторічні насадження та знищувати шкідника, в першу чергу гнізда. Особи, які не проводять боротьбу з карантинними шкідниками та бур’янами, притягуються до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.