Винищувачі F - 16 незабаром повинні посилити ЗСУ / US Air Force

Домінування винищувачів F-16 в Україні почнеться з лівобережжя Херсонської області. Таку думку висловив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, передає "Обозреватель"

За його словами, головний засіб дальнього ураження повітряних цілей F-16 - ракети "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM.

"Найбільш привабливими для нас є ракети модифікацій AIM-120C-5/C-6/C-7, а також AIM-120D з дальністю ураження 105, 120 і 180 км.фактично ці ракети дозволять F-16 вражати російські літаки не тільки над усією Лівобережною Херсонською областю, а й над північчю тимчасово окупованого півострова Крим. Будь-який з російських бойових літаків ще до того, як буде заходити в зону для пуску своїх ракет або скидання КАБ, буде збиватися. Але за невеликої умови", - акцентував експерт.

Відео дня

Для того, щоб вищезгадані ракети були ефективні на максимум, їм життєво необхідна підтримка з цілевказівки за рахунок літаків дальнього радіолокаційного виявлення - AEW&C (або, як вони відомі у нас, - AWACS), додав оглядач:

"З урахуванням того, що ці літаки знаходяться на регулярному чергуванні в повітряному просторі Румунії, в наданні такої підтримки я не сумніваюся".

При цьому Коваленко нагадав, що у всіх російських далекобійних ракет класу "повітря-повітря" є така ж залежність від авіації ДРЛО, як і у західних.

"Ось тільки, щоб надати можливість російським ракетам використовувати весь свій потенціал, російським літакам ДРЛО доведеться вийти з безпечної зони та повернутися в зону підвищених ризиків. Фактично російська авіація буде загнана (як мінімум, в небі над лівобережною Херсонщиною) у глухий кут, адже будь-яка спроба протидії української авіації буде чревата потенційною втратою бойових або розвідувальних літаків. У свою чергу, в близькості від лінії бойового зіткнення Луганської та Донецької областей застосування F-16 може бути обмеженим, оскільки це зона за межами ефективного застосування літаків AEW&С, без заходу в повітряний простір України", - пояснив оглядач.

F-16 для України - актуальне

Нагадаємо, помічниця Міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Волландер заявила, що Пентагон розраховує на те, що в Україні зможуть забезпечити експлуатаційну спроможність винищувачів F-16 вже у 2024 році:

"Ми працюємо як коаліція над авіаційною технікою і прагнемо забезпечити початкову експлуатаційну спроможність для України з її програмою F-16 у 2024 році".

Як відомо, зараз українські пілоти проходять підготовку і працюють за навчальною програмою.

Вас також можуть зацікавити новини: