У РФ ресурс для розгортання військ потенційно є / фото wikimedia.org

Експерт з військових питань Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій прокоментував імовірність масштабного наступу російської окупаційної армії, який, за прогнозами, може розпочатися наприкінці травня – у червні. Про це він заявив в інтерв'ю OBOZ.UA.

"Я вірю, що Російська Федерація має ресурс. Цей ресурс називається 14 мільйонів. Із цих 14 мільйонів Збройні сили перетворили на мінеральні добрива близько пів мільйона – ми наближаємося до цієї цифри. Хоча й маємо свої втрати. Відповідно, 14 мільйонів мінус пів мільйона – ви чітко можете зрозуміти, скільки ресурсу ще є", - зазначив він.

Водночас, як підкреслив експерт, є й інші фактори, пов’язані передусім з тим, що громадяни РФ тікають від мобілізації, оскільки не хочуть, щоб їх перетворювали на гарматне м'ясо.

Відео дня

"Отже, ресурс для розгортання військ потенційно є. Якщо взяти такі показники, як кількість танків, то 2014 року їх було заявлено близько 12,5 тисяч. За даними Генштабу, вже знищено понад 7 тисяч російських танків. Тож залишається ще близько 5,5 тисяч. Щодо того, що з баз зберігання вилучено застарілі танки – цю інформацію може підтвердити тільки ГУР, яке безпосередньо займається збором інформації", - пояснив Козій.

Стосовно того, скільки танків сьогодні може надати оборонна промисловість Росії, за словами експерта, це питання до розвідки, "щоб не було спекуляцій та інсинуацій з цього приводу".

"Можуть? Звісно, можуть. Питання полягає у тому, коли, де і як вони почнуть збирати, концентрувати свої сили. А також у тому, як і чим ми зможемо все це знищувати", - зауважив Козій.

Можливість нового наступу РФ

Наприкінці березня президент Володимир Зеленський заявив, що найближчими місяцями почнеться великий наступ російських військ. Йдеться про кінець травня або червень. "А до цього нам потрібно не тільки підготуватися, нам потрібно не тільки стабілізувати ситуацію, тому що партнери іноді дійсно радіють, що ми стабілізували ситуацію. Я кажу, що нам потрібна допомога зараз", – сказав Зеленський.

Керівник Центру військово-правових досліджень, військовий та політичний експерт Олександр Мусієнко вважає, що російські окупаційні війська будуть готові почати новий наступ вже у травні-червні. 

Водночас, військовий аналітик, ветеран АТО Євген Дикий вважає місяць серпень реалістичним терміном для початку великого наступу загарбницьких військ Російської Федерації з метою прориву українського фронту. 

Вас також можуть зацікавити новини: