Подоляк оцінив загрозу вторгнення з боку Білорусі / фото УНІАН

Радник глави офісу президента Михайло Подоляк заявив, що на території Білорусі зараз немає ударного угруповання, яке могло б здійснити новий наступ на Україну.

В ефірі телеканалу FREEДОМ Подоляк, зазначив, що політичне керівництво Росії та Білорусі перебуває в афективному стані. Вони не оцінюють те, що відбувається навколо, належним чином і не розуміють наслідків своїх заяв або дій. Водночас Росія продовжує перекидати до Білорусі мобілізованих.

"Так, Росія перекидає туди мобілізованих. Частина цих мобілізованих йдуть на ті чи інші полігони, інструктори їх навчають, а потім вони повертаються на Запорізький або Донецький напрямок. Це перше. Друге – туди перекидаються в основному елементи протиракетної і протиповітряної оборони. Це ракетні комплекси "Бук", "Тор", відповідно, ракетні комплекси С-300 і так далі. Тобто Білорусь зміцнює саме цю частину своєї оборони, як вони кажуть. Третє – безумовно, вони проводять весь час ці, як вони кажуть, імітаційні дії, коли переганяють збройні сили з одного полігону на інший. Маються на увазі такі ротаційні принципи: наприклад, з Могильовської області в Гомельську або в Брестську, або в Вітебську тощо. Відповідно, таким чином імітують підвищену активність саме військового компоненту. Четверте – там постійно проводяться абсолютно примітивні інформаційно-психологічні кампанії. У тому числі повістки роздаються і при цьому демонструється, що ось, ми починаємо підводити апгрейд військкоматів", – розповів Подоляк.

Крім того, радник ОП проаналізував ситуацію, що склалася в Білорусі, з точки зору інтересів України.

"По-перше, це все видно неозброєним оком, і не тільки нам. По-друге, наша розвідка активно відпрацьовує і оцінку психологічного стану, і оцінку боєздатності, і оцінку злагодженості і кількості або обсягу тієї чи іншої зброї. На сьогоднішній день є дані, які нам дозволяють судити про те, що ударних угруповань не створено. Критичного обсягу військовослужбовців не зібрано і так далі. Проте звичайно ж Білорусь може розглядатися як країна, яка повинна буде взяти участь у сухопутній операції для того, щоб розтягнути наші війська, і для того, щоб відвернути нашу увагу від пріоритетних напрямків – Запорізької, Донецької, Луганської або Херсонської (області – ред.). Безумовно, такі сценарії є", – додав Подоляк.

Він зазначив, що Росія хотіла б, щоб Білорусь відвернула хоча б частину сил і засобів України на себе. Однак в цьому питанні є дуже важливі психологічні моменти.

"По-перше, якщо пан Лукашенко в перші два-три тижні для себе не прийняв рішення брати участь в кампанії, коли власне і він був упевнений в тому, що Росія нас з вами поставив на коліна, то зараз брати участь в свідомо програшної кампанії – це значить просто підписати відразу собі довічний термін. Тобто сісти поруч на лаві підсудних разом з Путіним, Патрушевим, Ковальчуком і так далі. Я не думаю, що настільки спритна людина, якою є Олександр Григорович Лукашенко, не розуміє цього. Друге – моральний стан Збройних сил Білорусі трошки інший. Вони чудово розуміють, що це не їхня війна точно, що ця війна йде на території України, що це є класичною окупаційною війною. І як би пропаганда російська не розповідала, що вони слов'янський світ від сатани звільняють, насправді для цивілізованого світу, частиною якого Білорусь все одно хоче бути, це не проходить. Тобто світ прекрасно розуміє природу цієї війни, розуміє, що робить Росія в Україні, і хто на кого напав. Це дуже важливі аспекти", – підкреслив радник глави Офісу президента.

Крім цього, є і третя складова. 

"Все-таки для того, щоб атакувати Україну, яка веде дуже ефективну і оборонну маневрену війну і контрнаступальну війну, – це треба володіти надзвичайними навичками. Ми бачимо, як поводиться на полі бою російська армія, і вже тим більше ми розуміємо, що білоруська армія не набагато в кращу сторону буде відрізнятися від Росії. А це означає, що для якогось ефективного наступу на територію, де є ліси, болота і так далі, треба мати надзвичайно об'ємне угруповання, насичене бронетехнікою, бойовими машинами піхоти, артилерією, авіацією і так далі. Всього цього немає, і все це може бути ефективно знищено нашими оборонними рубежами", – резюмував Подоляк. 

Загроза з боку Білорусі: що відомо

24 грудня стало відомо, що в Білорусі мотострілецький і два танкових батальйони отримали завдання висунутися в райони, що межують з державним кордоном України. Як повідомив командувач Об'єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, українські війська відпрацювали заходи з оборони північних кордонів.

Водночас голова ГУР Кирило Буданов заявив, що в даний час загрози наступу Росії з Білорусі немає, але все ж не можна його виключати. Він відзначив активність російських і білоруських військ як звичайні маневри або виверти, покликані збити з пантелику.

Вас також можуть зацікавити новини: