Американці готові прибрати свої дрони з Чорного моря / фото wikimedia.org

Військово-політичне керівництво США зараз оцінює доцільність подальших польотів безпілотників в районі Чорного моря після інциденту з російським Су-27. Про це кілька американських чиновників розповіли CNN.

Відзначається, що поки Пентагон продовжує розвідувальні польоти в Чорному морі. Замість збитого росіянами MQ-9 Reaper американці відправили туди аналогічний апарат. Він зокрема відстежуватиме активність окупантів в районі падіння безпілотника.

"Але американські військові "уважно вивчають" маршрути безпілотників і оцінюють, як краще знизити ризик конфлікту з російськими військовими, які регулярно запускають винищувачі в Крим і з нього", – заявили журналістам офіційні особи США.

Відео дня

Пентагон зокрема хоче зрозуміти, наскільки всі витрати, пов'язані з цими польотами, співвідносяться з одержуваної "вигодою". Військові порівнюють потенційну цінність конкретного розвідувального маршруту з ризиком ескалації і конфлікту з Росією.  

Хоча деякі чиновники стурбовані тим, що обмеження маршрутів безпілотників вплине на збір розвідданих по війні в Україні, інші відзначають, що у США є альтернативи варіанти для збору інформації – наприклад, супутники-шпигуни. 

Зіткнення російського Су-27 з американським БПЛА Reaper

14 березня над Чорним морем недалеко від Криму російський винищувач Су-27 зіткнувся з американським дроном-розвідником MQ-9 Reaper. Через отримані пошкодження безпілотник був затоплений у морі.

Пізніше американські військові опублікували відео останніх хвилин польоту їхнього безпілотника. На цих кадрах видно, що російський винищувач намагався скинути на американський дрон своє паливо, щоб вивести його з ладу без застосування зброї. Під час чергової такої спроби літак зачепив гвинт безпілотника і пошкодив його.

У Росії заперечують, що їх літак протаранив американський апарат і заявили про плани дістати дрон з дна моря.

Вас також можуть зацікавити новини: