24 лютого 2022 року ЧАЕС захопили російські війська / фото wikipedia.org

На сьогодні у російському полоні перебуває 131 нацгвардієць, який охороняв Чорнобильську атомну електростанцію у день повномасштабного вторгнення РФ. Про це повідомила у Facebook народний депутат України Ольга Василевська-Смаглюк.

Вона зазначила, що сьогодні у Славутичі відбулась традиційна ніч пам’яті у 37-му річницю Чорнобильської трагедії.

При цьому вона нагадала, що Росія використовує атомні електростанції як плацдарм для стримування українських військ та подальшого залякування людства, порушуючи всі стандарти ядерної безпеки.

Відео дня

"В полоні ворога перебуває 131 нацгвардієць, який охороняв Чорнобильську станцію 24 лютого 2022 року. Вже другий рік вони платять своєю свободою, здоров’ям та життям за віроломство окупантів", - наголосила нардеп.

Окупація ЧАЕС та взяття в полон військових - головне

13 квітня 2022 року на той час міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський заявляв про ведення перемовин щодо обміну 169 військовослужбовців Національної гвардії, які потрапили в полон на Чорнобильській АЕС.

Він зазначав, що із 169 військовослужбовців Нацгвардії, які потрапили в полон на ЧАЕС, частина перебуває на території Республіки Білорусь, частина – в Росії. Полонених нацгвардійців утримують в підземеллі без світла, без можливості нормально спілкуватися. У них забрали всі засоби зв’язку, коли вони перебували в полоні, а потім їх вивезли до Білорусі і Росії.

24 лютого 2022 року ЧАЕС захопили російські війська.

31 березня у Державному агентстві з питань управління Зоною відчуження повідомили про початок виходу окупантів з території ЧАЕС.

1 квітня член Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко заявив, що після місяця перебування окупантів на Чорнобильській АЕС необхідно провести частково такі самі роботи, як після катастрофи у 1986 році. За його словами, росіяни на території Чорнобильської зони "розмісили радіоактивний ґрунт", забруднили свою техніку і самі надихалися радіоактивним пилом.

Вас також можуть зацікавити новини: