Експерт дав власний прогноз щодо війни на 2024 рік / фото 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада

Війна в Україні триває майже два роки. За цей час прогнози експертів кардинально змінилися - від "Росія візьме Київ за тиждень" до "Росія ледве може утримати Крим".

Експерт з питань оборони і національної безпеки Майкл Пек в колонці для CEPA дав власний прогноз, як розвиватиметься війна в Україні у 2024 році.

Війна триватиме

Президент РФ Володимир Путін вклав своє політичне життя - а можливо, і фізичне здоров'я - в те, щоб зробити з Києвом те ж саме, що Червона армія зробила з Берліном. Україна втомилася і хоче миру, але українцям потрібно щось позитивне, наприклад, звільнення Криму, а не просто померти, щоб відбитися від хижої манії величі в Кремлі. 

Відео дня

Якщо не відбудеться якоїсь вирішальної події на полі бою, на даний момент важко уявити собі мир, досягнутий шляхом переговорів, який приймуть обидві сторони. Ця війна врешті-решт закінчиться, як і всі війни. Але не в 2024 році.

Патова ситуація 

Чим більше Україна і Росія прагнуть до перемоги, тим більше заганяють себе в глухий кут. Частково це пов'язано зі структурними недоліками обох армій, такими як погана тактика та брак ресурсів. 

А також через поширення таких технологій, як безпілотники і боєприпаси з GPS-наведенням, які роблять пересування по відкритій місцевості ризикованим і спонукають війська зачаїтися. У будь-якому випадку, результатом, швидше за все, стане продовження окопної війни і дорогі битви за маловідомі села.

З'явиться ще більше "чудо-зброї" 

Чи можете ви здогадатися, якою буде чудо-зброя року в 2024 році? У попередніх конкурсах брали участь безпілотники, ракети HIMARS, гіперзвукові ракети і навіть старі танки Leopard і десантні транспортери Bradley.

Цього року лідером, ймовірно, стане штучний інтелект, який обіцяє зробити розумні бомби розумнішими, а процес націлювання на них - швидшим. Судячи з історії, або Україна, або Росія - швидше, Україна за допомогою заходу - отримають короткочасну перевагу в області штучного інтелекту, поки інша сторона або не скопіює технологію, або не навчиться зводити її нанівець.

США і Європа продовжать підтримувати Україну

Зростання ультраправих партій в Європі і можливе переобрання Дональда Трампа можуть тільки турбувати Київ. Але для демократичних країн зрада союзників залишає неприємний присмак.

Деяким лідерам правих легко засуджувати допомогу Україні - до тих пір, поки вони не є партією влади. Покладіть на них відповідальність за передачу України Путіну, і вони заспівають інакше.  

Увага світу переключиться на інший конфлікт

Це вже сталося, оскільки висвітлення війни в Газі в ЗМІ заглушило колись бурхливий потік новин про Україну. 

У свою чергу, увага до Гази може переключитися на потенційні конфлікти між Ізраїлем та Іраном, Іраном і Америкою, Китаєм, Тайванем і Америкою. Але не менш імовірно, що несподіваний конфлікт виникне де-небудь ще і приверне увагу всього світу. 

Прогноз війни в Україні 2024 - що кажуть експерти 

Експерти назвали п'ять найбільш ймовірних сценаріїв розвитку подій у війні України проти Росії на 2024 і 2025 роки: 

  • тотальна дестабілізація - 27,26%;
  • позиційна війна - 31,02%;
  • заморожування війни - 18,8%;
  • наростаюча перевага України - 18,8%;
  • перемога України - 3,76%.

Жоден зі сценаріїв не передбачає ні тотальної перемоги України, ні її поразки. При цьому кожен сценарій має ряд додаткових умов.

Вас також можуть зацікавити новини: