Сценарій перемоги України у 2024 році має дуже малу ймовірність / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Експерти назвали п'ять найбільш вірогідних сценаріїв розвитку подій у війні України проти Росії на 2024 та 2025 роки. Як йдеться у звіті безпекової організації GLOBSEC, який аналізують експерти Defence Express, жоден зі сценаріїв не передбачає ані тотальної перемоги України у наступному році, ані її тотальної поразки. При цьому кожен сценарій має ряд додаткових умов.

Тотальна дестабілізація: 27,26%

З ймовірністю у 27,26% аналітики вважають, що агресія РФ буде розширюватись й вийде за межі України. Можна очікувати на роздмухування напруження та прямих конфліктів і воєн на Близькому Сході (Ізраїль-Іран), у Тихоокеансько-азійському регіоні (Китай-Тайвань), на Балканах (Сербія-Косово). 

Паралельно штучно активізується міграційна криза. Можливі диверсії, включно з катастрофами техногенного характеру у країнах Балтії, а також на окупованій Запорізькій АЕС. РФ також буде докладати зусиль до дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні з наміром створити соціальну напругу та розділити суспільство, а також активно впливатиме на політичні процеси у США та ЄС.

Відео дня

Враховуючи політичні процеси на Заході, Україна може зіткнутись з обмеженням допомоги озброєнням та фінансів до мінімально необхідного рівня, а також з гальмуванням реалізації гарантій безпеки та впровадження санкцій проти РФ.

Водночас експерти зазначають, що українське суспільство залишиться стійким до спроб нав'язати "мирні перемовини", а у 2024 процес запуску інтеграції України до ЄС все ж розпочнеться, хоча про будь-яке членство чи навіть запрощення на нього під час липневого саміту у Вашингтоні йтися не буде. 

Позиційна війна: 31,02%

З найбільшою ймовірністю у 31,02% оцінений варіант за яким війна приблизно у поточному стані буде продовжена й у 2024 році. Тобто мова йде про позиційну війну та можливість лише значними втратами добитися зміни лінії фронту. Це не означає, що Україна буде лише оборонятись, зокрема можливе проведення наступів з метою прориву лінії фронту на південному та східному напрямі.

Але аналогічні дії буде реалізовувати й РФ, намагаючись довести безпорадність будь-якої підтримки Заходу та нав'язати чергові "мінські перемовини". При цьому Кремль також активно буде намагатися дестабілізувати ситуацію по всьому світу, а також в Україні, але з меншими результатами, ніж у попередньому варіанті.

При цьому підтримка України у світі буде залишатися на поточному рівні, але з тенденцією до зменшення та закликами ефективніше її використовувати. А фактичний перехід війни на дійсно виключно "позиційний" рівень з окремими піками активності також зменшить увагу до неї у світі та самому українському суспільстві, що також призведе до напруження у внутрішньополітичній сфері.

Замороження війни: 18,8%

На фоні відсутності військових успіхів України, продовження перебування Путіна при владі, а також політичні процеси у США призведуть до активізації варіанту зі спроби нав'язати мирні перемовини. При цьому таке нав'язування буде відбуватись не лише з боку РФ, а й Заходу.

Буде пропонуватися цілий перелік варіантів, включно з "корейським" або розділенням Німеччини, при цьому з обіцянкою взяти неокуповану частину до НАТО. Але навіть такі перемовини будуть залежати від конкретної ситуації на фронті, й, наприклад, успішні дії ЗСУ можуть призвести до варіанту із закріпленням кордонів на рівні до 22 лютого 2022 року, але без окупованих пізніше територій - Криму та частини Донбасу, зазначають експерти.

Наростаюча перевага України: 18,8%

Як і попередній варіант із заморожуванням війни за рахунок перемовин, у 18,8% оцінена вірогідність сценарію, за яким збільшення підтримки з боку партнерів та розвиток вітчизняного виробництва озброєння призведе до поступової деокупації території України впродовж 2024 року, але цей процес буде продовжуватись й у 2025 році.

При цьому РФ буде нездатна відновлювати втрати, хоча Путін зможе зберегти владу. І навіть при цьому сценарії інтеграція України до НАТО та ЄС залишатиметься у стадії перемовин, бо у будь-якому випадку мова йде про тривалу поступову деокупацію.

Ключовими факторами цього сценарію є збільшення підтримки, включно з використанням конфіскованих активів, стабільна передача значної кількості сучасного високотехнологічного озброєння, включно з авіацією, у поєднанні із новими методами ведення бойових дій на основі опрацьованого досвіду та високої вишколеності бійців, а також активне масове застосування дронів. І, за рахунок цього, а також далекобійних засобів ураження й ситуаційної обізнаності на значну глибину фронту противника - успішного ведення маневрової війни.

Перемога України: 3,76%

З найменшою ймовірністю оцінений варіант, за якого Україна отримає повну перемогу, але не у 2024 році, а у термінах до 2025 року. Цей сценарій передбачає продовження дієвої підтримки України, разом з отриманням далекобійного озброєння власного виробництва для ударів по глибокому тилу РФ, виключну міцність суспільства та економіки з повною мобілізацією обох.

При цьому у РФ зростатиме соціальна напруга на фоні величезних втрат, постійних хвиль мобілізацій, які почнуть торкатися великих міст. А збільшення кількості мобілізованих у РФ буде накладатись на неспроможність забезпечення аналогічних виплат та "афганський синдром" у суспільстві. У окремих регіонах масштабуватимуться протестні настрої, зокрема, на етнічному підґрунті.

Все це змусить Кремль почати поступове відведення військ з метою утримання лише окремих окупованих територій. Водночас цивілізований світ посилить блокаду РФ, а інтеграційні процеси України до НАТО та ЄС будуть прискорені, хоча у такий короткий термін не зможуть реалізуватись.

Прогнози війни у 2024 році

Як писали західні ЗМІ, після невдалого контрнаступу у 2023 році, який не призвів до очікуваної радикальної зміни балансу сил у війні, 2024 рік може стати ще важчим для України. Зазначається, що інтенсивні бої, ймовірно, триватимуть у наступному році, але Україна навряд чи зможе розпочати контрнаступ. Тим часом Росія, швидше за все, зосередиться на утриманні території, яку вона вже захопила, зокрема на сході України.

Водночас головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що усе робиться для того, аби наступний рік не був схожий на поточний у веденні війни.

Вас також можуть зацікавити новини: