Сержант одного з підрозділів 129 бригади ТРО "Каспер" підкреслив, жінки в армії на бойових позиціях - це "ноу-хау" / Колаж УНІАН, фото Суспільне Суми, фото Генштаб ЗСУ

Головний сержант одного з підрозділів 129 бригади ТРО з позивним "Каспер" висловив негативну думку щодо потреби мобілізації жінок в армію.

Олексій в інтерв'ю Суспільному акцентував, що в його розумінні - це якесь "ноу-хау". На думку "Каспера", жінкам не місце на бойових позиціях.  

"Ні. Моя особиста думка - жінкам тут не місце. Хоча у нас в підрозділі і є жінки, в нас є бойовий медик, вона також ходить на позиції. Але, в моєму розумінні, це якесь ноу-хау: жінок - і в бойові підрозділи. Та ще й на передові позиції! Я вважаю, це - неправильно", - наголосив він.

Відео дня

За словами Олексія, сім'я впливає на психологічний стан військових. Проводити час з родиною - чи не єдине, що може його заспокоїти після бойових днів. "Дружина, син - ось моє заспокійливе", - пояснив "Каспер".

Також він розповів про "плюси" та "мінуси" служби в лісах Сумської області. Серед хорошого "Каспер" згадав про свіже повітря та про можливість насолодитися красою природи. За мирних часів, це було б навіть романтично, заявив він. "Дуже багато звірів, які відвідують наших хлопців на позиціях. А ще групи ДРГ, буває, ходять. Ото так", - пожартував він.

Серед негативних моментів "Каспер" згадав про грязюку та болота Сумщини. 

Водночас військовий каже, що для нього найважче у війні - втрачати побратимів: важко їх ховати, бачити весь цей жах після того, як разом воювали пліч-о-пліч. Ще болісніше дивитися в очі рідних загиблих, згадав "Каспер". За його словами, перше, що він зробить після перемоги над РФ - відвідає кладовище, де лежать полеглі побратими.

Більше про військового "Каспера"

Наразі Олексій обіймає посаду тимчасово виконуючого обов’язки командира у своїй бригаді. Чоловік доєднався до ЗСУ на другий день після повномасштабного вторгнення РФ. Має у багажі бойового досвіду Херсонський, Запорізький та Авдіївський напрямки. Нині його підрозділ відновлюється після боїв під Авдіївкою на позиціях Сумщини. Там він перебуває понад пів року. Чоловік мріє поїхати додому, до сім'ї - його родина проживає неподалік Кривого Рогу, вказує Суспільне.

Розвідниця запропонувала ввести мобілізацію жінок на рівні закону

Наразі тема мобілізації є актуальним питанням для українців, з огляду на те, що наразі Кабмін та Верховна Рада працюють над новим законопроектом щодо призову до армії. Одна з тем для дискусії - мобілізація жінок. Хоча президент Зеленський у кінці 2023 року акцентував, що не підпише закон з відповідною нормою, українці та військові активно висловлюють свої думки на цю тему, і вони показово відрізняються.

До прикладу, розвідниця і бойовий медик Ярина Черногуз виступає "за" мобілізацію жінок. На її думку, жінки, які активно займаються спортом та є фізично сильними, можуть виявитися корисними на війні. Черногуз каже, що подібним відбором можна мобілізувати в Україн близько 100 тисяч жінок, якщо цього потребуватиме армія. За її словами, жінки мають право на мобілізацію на рівні закону, тому його слід змінити.

"Мені особисто, навіть огидно, що обов'язок жінок захищати Батьківщину в силах оборони - не закріплена законодавчо на рівні з чоловіками", - заявила розвідниця.

Вас також можуть зацікавити новини: