Вертоліт знаходиться в розробці з 2006 року і здійснив свій перший політ у 2013 році / фото: Twitter-аккаунт Rupprecht_A

Арсенал Народно-визвольної армії Китаю поповнився багатоцільовим вертольотом Z-20, який своїм зовнішнім виглядом і деякими конструкційними рішеннями нагадує «Чорного яструба» Sikorsky UH-60.

Фотографії вертольота з'явилися в Twitter-акаунті Rupprecht_A, що належить німецькому досліднику китайських озброєнь, передає popmech.ru.

Бортові номери вертольотів позначають їх приналежність до 161-ї десантно-штурмової бригади. З цього фахівці зробили висновок, що перші екземпляри нового вертольота пройшли всі випробування і почали надходити у війська.

Відео дня

Читайте такожУ Stratfor проаналізували зброю, яку Кремль демонстрував на параді до 9 травня

Багатоцільовий вертоліт Harbin Z-20 або Zhi-20 знаходиться в розробці з 2006 року і здійснив свій перший політ у 2013 році. Його злітна маса оцінюється в 10 тонн, а ефективна висота в 4 кілометри, проте детальні технічні характеристики невідомі. Очікується, що Z-20 стане основою сімейства бойових машин для всіх родів військ, яким необхідна тактична підтримка з повітря, включаючи військово-морський флот.

Китайський вертоліт порівнюють з «Чорним яструбом» з ряду причин. По‑перше, кілька примірників цивільної модифікації «Чорного яструба» (S-70C-2) Народно-визвольна армія Китаю використовує з 1984 року. По-друге, у 2011 році Пакистан пропустив китайських фахівців для обстеження місця аварії вертольота ВПС США UH-60, що розбився під час операції з ліквідації Усами бен Ладена.

З іншого боку, ряд авторитетних авіаційних експертів відзначає, що китайський «клон», попри на зовнішню схожість і ряд запозичених технічних рішень, значно відрізняється. Основний гвинт використовується п'ятилопатевий (у UH-60 чотири лопаті), двигуни встановлені власної розробки, потужністю 2 тисячі кінських сил (UH-60 — 1800), а система управління сучасна, повністю електродистанційна.

Як повідомляв УНІАН, перший зразок нового російського вертольота Мі-38Т, армійської модифікації багатоцільового Мі-38, отримав незвичайне забарвлення