Протиракетний комплекс "Залізний купол" / US Army

Експерт центру Мілітарний Юрій Збанацький заявив, що система "Залізний купол" підходить для перехоплення ракет РСЗВ чи некерованих тактичних ракет.

Однак, прикрити великі райони вона не зможе, пише "РБК-Україна".

"Ними можна закрити якусь невелику зону, наприклад, від крилатих ракет. "Залізний купол" може нам і потрібен, але у невеликій кількості. Буквально для прикриття центральних районів столиці", - пояснив експерт.

Відео дня

Він вважає, що для прифронтових міст "Залізний купол" не підходить.

"Бо з тією інтенсивністю як прилітає, наприклад по Херсону, ця ППО просто не зможе справитися з такою кількістю снарядів, ракет, які випускають окупанти", - зазначив Збанацький.

Водночас військово-політичний експерт групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко сказав, що ця система ППО не захищає від балістичних ракет, з якими у нас зараз проблеми.

"А так, щоб підсилити нашу протиповітряну оборону, то саме від крилатих ракет ця система може захищати. Але є ще один нюанс. У "Залізного купола" є складності з інтеграцією в чужорідні системи ППО. І ці складнощі навіть більше, ніж у ЗРК Patriot. Тому доцільність розміщення у нас "Залізного купола" дещо сумнівна", - додав експерт.

На його думку, якщо ж Ізраїль ухвалить таке рішення, то чому б Україні не отримати "Залізного купола", а шляхи інтеграції ЗСУ якось знайдуть.

Передача "Залізного купола" Україні

18 жовтня 2022 року глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна відправить Ізраїлю офіційну ноту з проханням невідкладно надати системи протиповітряної оборони. При цьому він зазначив, що Україна не бачить об'єктивних причин для відмови Ізраїлю передати Києву "Залізний купол". 

При цьому деякі експерти кажуть, що Україні не зовсім підходить ізраїльська система "Залізний купол" для захисту від російських ракет. Ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман також наголошував, що система "Залізний купол" не може бути достатньо ефективною в умовах, в яких знаходиться Україна.

Вас також можуть зацікавити новини: