Експерт розповів, за яких умов літак F-16 ефективний проти "Кинджалів" /  фото REUTERS

Колишній Верховний головнокомандувач Об'єднаних ЗС НАТО в Європі, екскомандувач  Військово-повітряних сил США у Європі та Африці Філіп Брідлав пояснив, що F-16 може добре протистояти російським "Кинджалам", але для цього потрібне ще певне обладнання. Про це генерал сказав у інтерв’ю "Голосу Америки".

Зокрема, він відповів на питання, чи допомогли б F-16 у відбитті масованих атак на Україну, на прикладі такої, яка була 2 січня. Генерал вважає, що користь була б велика, але лише сам політ на F-16 не змінює стан речей та можливостей. Він пояснює, що F-16 схожий на Patriot в тому сенсі, що він більш ефективний, коли підключений до систем – коли є датчики, які передають відповідну інформацію системі озброєнь літака.

"F-16 змінять ситуацію, але це матиме набагато більший ефект, коли їх підключать до мережі синхронізованого управління, яка допоможе підготуватись до запуску ракети. З гіпершвидкостями "Кинджалів", у вас не буде багато часу їх шукати, думати, як їх знешкодити й здійснювати пуск. Вам потрібен набір датчиків у полі, які побачать ціль, синхронізуються і спрямують F-16 у зустрічному керунку. Щоб коли F-16 опиниться в радіусі ураження, він міг вистрілити в "Кинджал", - розказав Брідлав.

Відео дня

Коли українські пілоти завершать підготовку на F-16?

Нагадаємо, українські пілоти продовжують проходити підготовку на винищувачах F-16, яка має завершитися за кілька місяців. За даними речника Міністерства оборони США генерала Патріка Райдера, навчання українських бойових льотчиків триває на авіабазі у штаті Аризона. Залежно від рівня навичок пілота, підготовка може тривати від п’яти до восьми місяців. Водночас ще не має жодної конкретики щодо того, коли F-16 зʼявляться в Україні. 

Вас також можуть зацікавити новини: