Еммануель Макрон / REUTERS

Президент Франції Емманюель Макрон відреагував на протести невдоволених підвищенням цін на бензин, які тривають у республіці.

Читайте такожРейтинг Макрона впав до рекордно низького рівня на тлі протестів

«Спасибі нашим правоохоронним органам за їхню мужність і професіоналізм. Ганьба тим, хто напав на них», — написав голова держави на своїй офіційній сторінці в Twitter. «Ганьби», на думку Макрона, також заслуговують ті, «хто заподіяв шкоду іншим громадянам і журналістам», і ті, «хто намагався залякати виборних посадових осіб». «Немає місця для цього насильства в республіці», — сказав президент Франції.

Відео дня

У суботу, 24 листопада, французьке міністерство внутрішніх справ нарахувало 1619 маніфестацій по всій Франції. Учасники акції в Парижі будували барикади на Єлисейських полях, ламали автобусні зупинки, били вітрини і вступали в протиборство з поліцейськими, передає РБК. Останні відповідали їм на це сльозогінним газом і світлошумовими гранатами. Протестувальників співробітники правоохоронних органів намагалися відтіснити від урядових будівель.

Всього в акції по всій Франції 24 листопада, за оцінками місцевого МВС, брали участь 106,3 тис. осіб, з них 130 за підсумками акції опинилися у відділеннях поліції.

Протестні демонстрації у Франції почалися після того, як місцевий уряд оголосив про намір підняти наступного року податок на дизельне пальне і бензин. Це повинно призвести до зростання цін. Своє рішення влада пояснювала боротьбою за охорону навколишнього середовища.

Маніфестації незадоволених цим рішенням проходять в республіці вже другі вихідні поспіль. 17 листопада на вулиці, за даними місцевої поліції, вийшли 282,71 тис. осіб. У знак протесту проти підвищення цін на бензин вони, одягнувшись в жовті жилети, намагалися блокувати дороги.