REUTERS

Місія зі встановлення фактів застосування хімічної зброї в Сирії (МВФС) прийшла до висновку, що під час атаки в Думі у квітні 2018 року використовувався хлор.

Про це повідомила в п'ятницю прес-служба Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХО).

Читайте такожУ Сирії виявили контейнери для небезпечних речовин із маркуванням " Made in Ukraine - ІС

Відео дня

"Сьогодні МВФС представила остаточний звіт за результатами розслідування, що стосується інциденту в Думі 7 квітня 2018 року. Оцінка та аналіз зібраної інформації дають підстави вважати, що мало місце використання токсичного хімікату в якості зброї 7 квітня 2018 року. Цей токсичний хімікат містив хлор. Сам токсичний хімікат, за всіма даними, був молекулярним хлором", - йдеться в доповіді.

Відзначається, що в ході розслідування місія відвідала місця атаки, зробила збір зразків з навколишнього середовища, опитала свідків і зібрала інші дані.

У ході підготовки доповіді місія "проаналізувала великий обсяг інформації, зокрема показання свідків, результати токсикологічного і балістичного аналізу, а також результати аналізу медико-біологічних зразків і зразків з навколишнього середовища".

Доповідь, яку через генсека ООН передадуть до Ради Безпеки ООН, містить більше ніж 100 сторінок.

Повідомлення про застосування хімічної зброї у сирійській Думі 7 квітня 2018 року поширив ряд організацій, зокрема "Білі каски".

Нагадаємо, як повідомило у серпні агентство Bloomberg з посиланням на джерела, у США є інформація про те, що президент Сирії Башар Асад може знову віддати наказ про використання хімічної зброї на тлі підготовки сирійської армії до захоплення одного з останніх районів, який утримують повстанці. Вашингтон попередив Москву, що у разі застосування Сирією хімічної зброї новий удар по країні буде сильнішим за попередні.

9 вересня The Wall Street Journal повідомив, що президент Сирії Башар Асад дозволив урядовим військам в ході операції по звільненню провінції Ідліб застосувати хлор.