REUTERS

Вашингтон поглинутий процедурою імпічменту, яка була розпочата після публікації скарги інформатора в кінці вересня. В ній йшлося про те, що адміністрація Дональда Трампа намагалися змусити Україну відкрити деякі політично мотивовані розслідування. Тим часом, відбуваються паралельні дії, націлені на те, щоб підірвати звіт спеціального прокурора Роберта Мюллера про розслідування втручання Росії в американські вибори.

Генеральний прокурор США Білл Барр нещодавно побував в Італії й Великій Британії, щоб зібрати інформацію для своїх пошуків походження російської справи. Однак, в цей же час з’явився інший і, вірогідно, найбільш шкідливий наслідок спроб оточення Трампа «накопати» бруду на колишнього віце-президента США Джо Байдена й дискредитувати розслідування Мюллера. Всі ці дії створюють великий пласт пропаганди, який розвідка Росії може використати для впливу на американські вибори у 2020 році, — пише New York Times.

Умисно чи ні, президент США і його соратники допомагають просувати чергову кампанію з дезінформації, якою зможе скористатися Росія. Такий стан речей став очевидним під чассвідчень повіреного у справах США в Україні Вільяма Тейлора минулого тижня. Він описав роботу двох дипломатичних каналів у відносинах з Києвом: один з них нормальний і правильний, а інший «дуже незвичний». Другий канал під керівництвом адвоката Трампа Руді Джуліані й кількох чиновників Держдепартаменту включав стримування передачі військової допомоги Києву. Щоб отримати її, український президент повинен був «піти до мікрофона» і оголосили про відкриття справи проти Байдена і своєї ж країни, яка нібито втручалася в американські вибори у 2016 році.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Посол Тейлор роками боровся з корупцією в Україні, але Трамп все змінив

Варто згадати про те, що Україна просто зараз обороняється від російської агресії, — сказав Тейлор. Схема, створена Трампом і його оточенням, ослабила бойові можливості української армії й зіграли на руку Росії. І все це лише задля політичної вигоди у внутрішній політиці.

Російські спецслужби навряд чи могли б собі уявити більш родюче середовище для свого апарату впливу. Зусилля з тиску на Україну заради бруду на Байдена дає готову і навіть офіційно затверджену урядом США лінію атаки для операцій з дезінформації. А паралельні спроби соратників Трампа дискредитувати розслідування Мюллера й поширити теорію про «реальну змову» між Хілларі Клінтон і Києвом дає Росії можливість заперечувати власні зловісні вчинки.

Насправді Росія вже знайшла спосіб перетворити слова Трампа на зброю. На початку цього місяця посольство РФ у Великій Британії вказало на скепсис Трампа, щоб заперечити російську роль у замаху на екс-шпигуна, якого у 2018 році намагалися отруїти в Англії.

План Росії на 2020 рік здається очевидним. В липні, виступаючи перед Комітетом Сенату з юстиції, директор ФБР Крістофер Врей сказав, що Москва досі «абсолютно націлена на спробу втрутитися у наші вибори». Здається неминучим те, що Росія буде виробляти, поширювати й посилювати дезінформацію через популярні соціальні мережі. Комітет Сенату з питань розвідки у своєму звіті вказала на видавничу групу з Росії, пов’язану з горезвісною «фабрикою тролів», яка вже веде «активні дії», націлені на вибори 2020 року. Зокрема, вона збирає особисті дані людей, які потенційно можуть бути готовими сприймати російську пропаганду.

Читайте такожPolitico: Для України наслідки скандалу навколо Трампа будуть довготривалими

Видання пише, що для російського уряду нинішній хворобливий стан американської політики – це найкращий з можливих світів. У ньому не просто американо-українські відносини стали жертвою хаосу (хоча це теж велика перемога для Москви), а й сам американський президент і його оточення відкрито вказують, по яких політичних розколах в США можна вдарити, на яких соціальних незгодах можна зіграти і які твердження вже зібрали максимальну увагу американського електорату. Тож поки що Росії лишається просто сидіти й чекати на свій час.