фото УНІАН

Колишній посол США в Україні Вільям Тейлор запевняє, що ніхто в Держдепартаменті ніколи не ставився серйозно до теорій змови про те, що нібито Україна втручалася в американські президентські вибори, щоб нашкодити Дональду Трампу.

Як пише Newsweek, американський дипломат, який був свідком у справі про імпічмент, сказав, що не бачить жодної причини вірити теорії змови, яку пропагує американський президент і його союзники. Тейлор зізнався, що був розчарований паралельною українською політикою Трампа, в ході якої його головні радники намагалися посилити його політичні активи.

Читайте такожNew York Times: Республіканці приносять Україну в жертву заради політичної вигоди

Відео дня

Особистий адвокат президента США Руді Джуліані відігравав передову роль у цих зусиллях, намагаючись «відкопати бруд» на колишнього віце-президента Джо Байдена, а також знайти докази, що хакерська атака проти Демократичної партії у 2016 році була здійснена з України, а не Росії. Теорія змови говорить, що демократи віддали ключовий сервер з доказами українській компанії CrowdStrike.

Теорію спростували. Але це не заважає Трампу повторювати ці звинувачення. Тейлор сказав, що ніхто в Держдепартаменті не отримував завдання розслідувати, чи сервер Демократичної партії дійсно в Україні, тому що «ніхто не сприймав це серйозно». Видання нагадує, що Вільям Тейлор очолював посольство США в Києві якраз тоді, коли Трамп заморозив сотні мільйонів доларів військової допомоги для української армії. Американський президент намагався натиснути на український уряд, щоб він оголосив початок розслідування проти Джо Байдена. Адже Трамп і його союзники звинувачують колишнього віце-президента США і його сина Гантера в корупції. Під час свідчень у Палаті представників Тейлор застеріг, що поведінка американського лідера шкодить національній безпеці США й України, а також підриває опір Києва агресії з боку Росії.

«Безпека України важлива для нашої безпеки. І я переконаний, що причина цього в тому, що Україна на лінії фронту», - сказав Тейлор в новому інтерв’ю.

Читайте такожAssociated Press: Теорія про втручання України у вибори США лишається у грі всупереч всім доказам

Він пояснив, що Росія веде проти свого сусіда «гібридну війну», яка, однак, націлена не лише проти української держави, а й «всієї Європи й США». За словами американського дипломата, для Вашингтона у цій битві багато поставлено на кін. А сама гібридна війна виходить далеко за межі поля битви на Сході України.

«Гібридна війна – це більше, ніж танки й солдати. Гібридна війна – це інформаційна, кібернетична, економічна війна, це атаки проти виборів. І, як ми знаємо, вони атакували й наші вибори», - сказав Тейлор.