Наслідки хіматаки в Сирії / REUTERS

Американська розвідка перехопила розмови представників збройних сил Сирії та експертів з хімічної зброї, в яких вони обговорювали підготовку газової атаки з використанням зарину в сирійському Ідлібі 4 квітня. Про це CNN стало відомо від джерела у владних структурах США, передає ТСН.

Так, перехоплені розмови є частиною розвідувальної інформації, яку почали досліджувати через кілька годин після хімічної атаки, щоб встановити винного. Американські чиновники заявили, що не мають сумнівів, що за атакою стоїть сирійський лідер Башар Асад.

Читайте такожТіллерсон заявив про більше 50 випадків застосування режимом Асада хімічної зброї

Відео дня

Також джерело CNN наголосило, що США не знали наперед про підготовку хімічної атаки. Країна збирає стільки розвідувальних даних у Сирії та Іраку, що не завжди встигає розшифрувати отримані дані.

Зазначимо, що Сполучені Штати не знайшли підтвердження тому, що російські збройні сили обговорювали хіматаку в Ідлібі, що, ймовірно, свідчить про те, що росіяни набагато більш обережні у своїх комунікаціях, щоб уникнути перехоплення інформації, вважає джерело. 

Як повідомляв УНІАН, 4 квітня в місті Хан Шейхун (провінція Ідліб) сталася хімічна атака. За даними Syrian Observatory for Human Rights,внаслідок атаки загинули 72 людини.

США 7 квітня випустили близько 60 крилатих ракет "Томагавк" по урядовій авіабазі в Сирії. Американський президент Дональд Трамп заявив, що це було відповіддю на хіматаку в Ідлібі.