Давид Сассолі бачить країни із Західних Балканів у складі ЄС / фото REUTERS

Голова Європейського парламенту Давид-Марія Сассолі підтримує вступ до Європейського союзу західно-балканських країн.

За його словами, таке розширення ЄС може стати "позитивним проектом для миру і добробуту", пише DW з посиланням на видання медіаконцерну Funke Mediengruppe.

Сассолі вважає, що включення держав, розташованих на Західних Балканах, до складу союзу "може стати вкрай вигідним як власне для регіону, так і для Європи загалом, оскільки сприятиме стабільності, процвітанню та миру на континенті".

Відео дня

До Західних Балканів зараховують Сербію і Чорногорію, з якими Брюссель уже веде відповідні переговори, а також Албанію і Північну Македонію, що офіційно вважаються кандидатами на вступ до ЄС. До регіону також належать Боснія-Герцеговина і Косово, які розглядаються як потенційні кандидати.

Читайте такожПрикордонники спіймали німецьких мандрівників-нелегалів, які думали, що Україна в ЄСГлава Європарламенту також підкреслив, що як скоро країни зможуть приєднатися до ЄС, залежить від успішності виконання необхідних критеріїв у кожній з цих країн, де "ще мають бути завершені реформи".

При цьому раніше, у 2019 році, Франція, Нідерланди та Данія вже блокували рішення ЄС про початок переговорів щодо вступу до ЄС Північної Македонії та Албанії, посилаючись на відсутність прогресу у сфері реформ у цих країнах. Наприкінці 2020-го підписання важливого документа на європейському рівні, що сприяв би інтеграції західнобалканських країн, блокували Чехія і Словаччина. Різко проти переговорів з Північною Македонією своєю чергою виступає Болгарія.

Вас також можуть зацікавити новини: