Іран взяв участь у катарській виставці зброї, отримавши платформу для реклами своїх військових можливостей / ілюстративний скріншот

Іран, Росія та представники угруповання "Талібан" брали участь у виставці зброї в Катарі, що є номінальним союзником США. Про це повідомляє Fox News.

Зазначається, що Іран з’явився на катарській виставці зброї, "отримавши велику платформу для реклами своїх військових можливостей, хоча Доха продовжує стверджувати оборонне та стратегічне партнерство зі Сполученими Штатами". Країна була серед кількох націй, ворожих до США. Це викликало занепокоєння, що Катар міг допомогти ворогам Америки озброїтися.

"Не дивно, що Катар запросив Іран, Росію та інші країни. Я навіть чув, що Талібан направив туди делегацію на оборонну виставку. Тож це, у багатьох відношеннях, типово для Катару – бути відкритим для всіх", - сказав старший науковий співробітник Інституту вивчення війни Метт Макінніс.

Відео дня

При цьому, за його словами, це, безсумнівно, посилить занепокоєння США та інших партнерів щодо ролі, яку потенційно відіграє Катар у сприянні продажу зброї та розповсюдженні більш досконалої зброї, яка надходить із таких місць, як Іран та Росія.

"Я думаю, що це те, чим США не були задоволені, але в той же час це цілком нормально для курсу, щоб Катар був таким господарем", - зазначив Макінніс.

Катар і війна в Україні

У 2023 році стало відомо, що Катар допомагатиме Україні повертати викрадених Росією дітей.

Президент України Володимир Зеленський під час розмови з еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані визнав вагому посередницьку роль країни в поверненні незаконно депортованих до РФ українських дітей.

Згодом стало відомо, що Росія звільнить шістьох українських дітей після посередництва Катару. Помічник міністра закордонних справ Катару Лолва Аль-Хатер зазначила, що останні випадки возз'єднання сімей є "частиною поточної роботи її країни у відповідь на прохання РФ та України визначити і вивчити потенційні галузі співробітництва".

Вас також можуть зацікавити новини: