Ізраїльський експерт прокоментував збитки від злитих документів Пентагону / фото REUTERS

Злив "секретних" документів Пентагону не завдав шкоди планам контрнаступу Збройних сил України. Відомості американської розвідки в загальному доступі переполошили оборонне відомство США.

"Масовий злив документів в основному стосується російсько-української війни, однак, не тільки. Там, зокрема, і Ізраїль торкнуться, Південна Корея. Багато кому дісталося. Безумовно, це не навмисний злив Пентагону, я категорично проти таких теорій змов. Можливий злив з боку якогось співробітника Пентагону, і так це виглядає, але явно діяв не по рознарядці зверху. Там вкрай стривожені тим, що трапилося: це завдало серйозної шкоди американському розвідспільноті, методам збору інформації, і викличе деякі тертя з союзниками США, тому що опублікована делікатна інформація, в тому числі про те, як американці ведуть розвідувальну діяльність в їх відношенні", - розповів ізраїльський військовий оглядач Давид Шарп в інтерв'ю УНІАН.

На його думку, плану наступу України на Росію на фронті шкоди не завдано.

Відео дня

"Якщо не спливе щось нове і особливо цікаве, Я не вважаю, що це завдало по-справжньому серйозної шкоди. Безліч інформації щодо потреб України і того, як Україна готується до контрнаступу, насправді знаходиться у відкритих джерелах. Ті ж темпи поставок зброї, кількість і номенклатура в загальних рисах відомі і так. Тим більше російській розвідці", - зазначив Шарп.

При цьому він нагадав, що у розвідки РФ є всякого роду і технічні можливості, і агентурні.

"Не секрет, що в Україні вони досить сильні. Були сильні до війни і відносно сильні зараз. Тому все, що відомо дуже багатьом людям, навіть будучи цілком секретним, в тій чи іншій мірі знає російське командування", - підсумував експерт.

Злив "секретних" документів США - що відомо

В Інтернеті з'явилися нібито секретні документи США і НАТО з оснащення української армії озброєнням в рамках підготовки до звільнення територій України від російських загарбників. 

В офісі президента України назвали їх "фотошопом" і російським ІПСО перед контрнаступом ВСУ. 

У США зайнялися розслідуванням можливого витоку, але на це можуть піти місяці. У свою чергу у Великобританії вказали, що злив "можливої секретної інформації" США має серйозний рівень неточності.

У Міноборони України заявили, що про плануванні військових операцій знає вузьке коло осіб, тому ризик" зливу " інформації дуже низький, але його не можна заперечувати.

Вас також можуть зацікавити новини: