Ангела Меркель закликала Росію поважати суверенітет Білорусі / REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель сподівається, що президент Росії Володимир Путін не вводитиме своїх силовиків до Білорусі для придушення протестів.

Про це Меркель сказала в п'ятницю під час прес-конференції, повідомляє Європейська правда із посиланням на німецьке видання Bild.

Меркель закликала Росію поважати суверенітет Білорусі та наголосила, що народ цієї країни повинен мати можливість іти своїм шляхом.

Відео дня

Читайте такожУ Кремлі кажуть, що з Білоруссю відносини не зіпсуються, навіть коли РФ введе силовиків

Вона також підкреслила, що відносини з Росією залишаються "обтяженими". На додаток до ситуації в Білорусі та отруєння російського опозиціонера Олексія Навального відносини напружені роками через російську анексію українського Криму і отруєння подвійного агента Сергія Скрипаля в Британії.

Разом з тим Меркель підкреслила, що Росія - "геостратегічний гравець, з яким слід підтримувати зв’язок".

Події в Білорусі: інші новини

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками.
  • У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • 19 серпня лідери країн-членів ЄС погодилися застосувати санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників. Також вони заявили, що не визнають результатів виборів президента Білорусі.
  • Україна приєдналася до заяви Європейського Союзу з приводу ситуації, яка склалася в Білорусі після виборів президента.
  • Путін підтвердив формування у Росії резерву силовиків на прохання Олександра Лукашенка. Правоохоронні органи РФ хочуть задіяти для придушення демонстрацій у разі посилення протестного руху.