Киргизстан після виборів охопили протести / REUTERS

У Киргизстані відтермінували повторні парламентські вибори, вони мають відбутися до 1 червня 2021 року.

Як повідомляється на сайті глави республіки, виконуючий обов'язки президента Садир Жапаров підписав відповідний конституційний закон.

Він прийнятий парламентом сьогодні, 22 жовтня.

Відео дня

"Необхідність прийняття цього конституційного закону продиктована низкою обставин, а також сформованою суспільно-політичною ситуацією в країні", - сказано в повідомленні.

Читайте такожПрезидент Киргизстану пішов у відставку

Зазначається, що прийнятим законом парламентські вибори відкладаються до завершення конституційної реформи.

"Терміни проведення виборів депутатів в Жогорку Кенеша будуть призначені після проведення конституційної реформи відповідно до законодавства Киргизької Республіки, але не пізніше 1 червня 2021 року", - сказано в документі.

Закон набирає чинності з моменту офіційного опублікування і діє до завершення конституційної реформи.

Протести в Киргизстані: що відбувається в країні

  • У Киргизстані 4 жовтня пройшли вибори до парламенту. 5 жовтня в Бішкеку почався безстроковий мітинг проти результатів парламентських виборів. Учасники вимагали анулювання підсумків голосування 4 жовтня та проведення перевиборів. Після півночі 6 жовтня мітингувальники захопили "Білий дім", де працюють парламент і президент країни, а також будівлі Держкомітету нацбезпеки і громадської ТРК. Сталися сутички між протестувальниками та правоохоронцями.
  • 6 жовтня Центрвиборчком офіційно визнав нелегітимними підсумки виборів.
  • 9 жовтня президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков підписав указ про відставку уряду і прем'єр-міністра і заявив про свою готовність піти у відставку.
  • 14 жовтня парламент Киргизстану схвалив структуру, програму і склад уряду на чолі з Жапаровим, а Жеенбеков затвердив склад Кабінету Міністрів.
  • 15 Жовтня Жеенбеков подав у відставку з поста президента і закликав Жапарова та інших політиків повернути мирне життя жителям Бішкека.
  • В цей же день Жапаров заявив, що повноваження президента перейшли до нього.