Путін хоче отримати контроль над ОПК Білорусі / фото REUTERS

Москва планує використовувати ресурси Білорусі у війні проти України. Росія має намір виробляти іранські безпілотники.

За даними Центру національного опору, Кремль вже перевів Російський оборонно-промисловий комплекс на посилену роботу. При цьому планується збільшення оборонного замовлення в наступному році, що збільшить навантаження на ОПК. Крім того, Москва планує виробляти дрони, на зразок тих, які купила у Ірану. 

У свою чергу підпілля Білорусі повідомило, що російська сторона намагаються отримати контроль над ОПК країни, і саме це обговорював глава Міноборони РФ Сергій Шойгу під час візиту до Мінська.

Відео дня

"Можливість повноцінно використовувати білоруський ОПК може стати "розмінною монетою" під час переговорів диктаторів Путіна та Лукашенка в Мінську, які плануються на 19 грудня", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що президент РФ Володимир Путін намагається тиснути на свого білоруського колегу Олександра Лукашенка, щоб втягнути його у війну з Україною. 

"Зараз такий крок малоймовірний. Білоруська армія продовжує обслуговувати російські війська, які дислокуються в Білорусі. Не виключено, що Лукашенко буде готовий на поступки з контролю над ОПК країни під час переговорів з Путіним", - зазначено в заяві.

Роль Білорусі у війні проти України - що відомо

Мінськ дозволяє Москві використовувати свою територію для атак по українських містах. При цьому Росія намагається втягнути Білорусь у повномасштабну війну проти України. 

Своєю чергою в Генштабі ЗСУ повідомили, що з середини жовтня на території Білорусі фіксується нарощування російських сил, що може свідчити про підготовку наступу.

Крім того, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вважає, що Москва готує ще 200 тисяч військових, і не виключає ще одну спробу захопити Київ. Водночас аналітики Інституту вивчення війни сумніваються в шансах росіян захопити Київ, навіть якщо вони нападуть з Білорусі. 

17 грудня представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов заявив, що Мінськ не готовий до повноцінної участі в наземній операції проти України.

Вас також можуть зацікавити новини: