Арестович: російські війська хотіли б напасти і втягнути Білорусь / фото УНІАН

Радник Офісу президента Олексій Арестович вважає, що загроза повторного вторгнення з боку Білорусі теоретично є, але до її реалізації справа може і не дійти. 

У розмові з російським правозахисником і юристом Марком Фейгіним на YouTube Арестович зазначив, що Росія намагається втягнути Білорусь безпосередньо у війну, проте поки безуспішно.

"Звичайно ж вони намагаються створити можливості в Білорусі. Звичайно для них було вигідно напасти території Білорусі і втягнути білоруські збройні сили або прикордонників у війну, у безпосередньо бойові дії проти України. Але білоруське керівництво в особі Олександра Лукашенка, наскільки я бачу, дуже активно чинить опір цим планам роблячи все, щоб цього не сталося", - говорить Арестович.

За його словами, є різниця в оцінці можливостей та оцінці намірів. Якщо з першою у всіх розвідок світу більш-менш однаково, то з оцінкою намірів великі проблеми, "тому що це не аналітична категорія, а дуже суб'єктивна". 

"Нашим спостерігачам здається, що от не сьогодні, так завтра Білорусь навалиться. Російські війська хотіли б напасти і втягнути Білорусь. Вони хотіли б створити загрозу для Києва, можливо з двох напрямків – з білоруського і, наприклад, з брянського. Але "хотіти" і "могти" - це дві дуже різні категорії. Тому до "могти" ще дуже далеко. Там немає угруповання, а на його створення потрібно півтора-два місяці, навіть якщо його завтра почнуть створювати максимально прискореними темпами", - сказав Арестович.

Він підкреслив, що навіть якщо угруповання буде створено, не факт, що його використовують для вторгнення з Білорусі. З огляду на мінливу ситуацію на фронті, ці війська можуть знадобитися росіянам на півдні і сході.

"Саме створення цього угруповання - це тільки створення можливостей, а використання його як намір - це теж ще один великий знак питання. Особливо тому, що ми не знаємо, що буде відбуватися на півдні та на сході. Як би терміново їм не довелося перекидати це угруповання туди, наприклад. Тому давайте розділяти хотілки, створення можливостей і після створення можливостей – використання", - зазначив радник ОП.

Арестович вважає, що безпосередньої загрози з Білорусі зараз немає навіть від російських військ. Також загрози втягування білоруських військ на практиці поки не видно.

Війна в Україні: загроза з боку Білорусі

Росія всіляко намагається втягнути білоруську армію у війну проти України. На початку повномасштабного вторгнення російські війська заходили на територію нашої країни також з Білорусі, проте її армія прямої участі у вторгненні поки не брала. Однак зараз у Генштабі ЗСУ не виключають, що Білорусь проводить підготовку до участі у війні проти України. Там з середини жовтня триває нарощування російської військової присутності, керівництвом Білорусі робляться кроки, які можуть свідчити про підготовку до участі в агресії проти України.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у недавньому інтерв'ю The Economist заявив, що РФ готує 200 тисяч військовослужбовців, щоб кинути їх на війну проти України. Він переконаний, що окупанти зроблять ще одну спробу захопити Київ. Однак аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають малоймовірними шанси росіян захопити Київ, навіть якщо знову нападуть з території Білорусі. 

За словами президента Володимира Зеленського, Україна усвідомлює ймовірність нового наступу РФ у 2023 році, адже росіяни ніколи не відмовлялися від цього.

Екс-командувач сухопутних сил США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес вважає, що РФ навряд чи зможе сконцентрувати потрібну кількість добре підготовлених військових, щоб почати новий наступ в лютому наступного року.

Вас також можуть зацікавити новини: