Європарламент прирівняв довготермінові шенгенські візи до посвідки на проживання, йдеться у доповіді Карлоса КОЕЛЬО (група народних партій, Португалія), схваленій на пленарному засіданні Європарламенту у Страсбурзі. 

За доповідь проголосували 562 депутати, проти – 29, утримався 51, передає УНІАН.

Документ передбачає надання права власникам довготермінових шенгенських віз (студентам, викладачам, науковцям тощо) права на вільне пересування до інших країн, що входять до Шенгенської зони.

Відео дня

До останнього часу Шенгенська угода не дозволяла власникам довготермінових віз відвідувати інші країни зони, або їздити транзитом через інші країни, що входять до Шенгенської зони, крім країни, яка видала візу.

“Факт, коли студент, що отримав візу на навчання у Бельгії, не може поїхати до спеціалізованої бібліотеки у Нідерландах, щоб отримати інформацію для написання своєї дисертації, або поїхати на вихідні до Барселони, є просто неприйнятним”, – заявив КОЕЛЬО.

Згідно з новим законодавством, максимальний термін дії довгострокової візи встановлено в рік. За необхідності більш тривалого перебування вихідця з третьої країни у країні-члені ЄС по завершенню однорічного терміну має видаватися посвідка на проживання.

Нове законодавство набуде чинності в ЄС з 5 квітня.